• пн. окт. 18th, 2021

Вече се продават ваксините срещу грип, цената – 21-22 лева

Bychaspic

окт. 4, 2021
Вече се продават ваксините срещу грип, цената - 21-22 лева

Снимка: БГНЕС

Ваксините срещу грип пристигнаха и вече са в аптечната мрежа, предава „Телеграф“. Цената им не е променена и се продават между 21 и 22 лв. в различните обекти. Фармацевти разказаха, че интересът към препаратите срещу инфлуенца е голям. Бройките са малко и се продават бързо, а има и листи на чакащите. Подобен проблем се появи и миналата година, когато пристигащите партиди с ваксини изчезваха за седмица.

Както вече писахме, според прогнозите на Световната здравна организация тази зима ще ни мъчи нов грип. В състава на ваксините влизат 4 щама. Единият от тях е открит през миналата година в Камбоджа. Той е от тип А/Н3N2. Заедно с него ще се завърне и познатият щам Виктория. Той е регистриран за пръв път през 2019 г. и е от типа на пандемичния свински щам А/H1N1.

Грипните вируси от тип B пък ще бъдат Вашингтон и добре познатият Пукет, прогнозират от СЗО. Изминалият грипен сезон обаче беше първият у нас, в който Националната референтна лаборатория не доказа нито един случай на инфлуенца от анализираните близо 2500 проби.

Заради мерките срещу коронавируса грипът не успя да пробие в цял свят, а регистрираните случаи бяха изключително малко. Експерти обаче смятат, че е възможно това да доведе до по-тежка грипна епидемия през предстоящата зима. Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията е възможно сега грипът и коронавирусът да заразяват едновременно. Част от симптомите им се припокриват, затова специалистите предупреждават, че тестването за разграничаването на двете инфекции ще бъде от ключово значение.

Междувременно ново британско проучване доказа, че едновременното ваксиниране срещу инфлуенца и COVID-19 е напълно безопасно, предаде Ройтерс.

По време на проучването 679 доброволци са били ваксинирани в един и същи ден в двете ръце. Според официалните препоръки между противогрипната ваксина и тази срещу коронавируса трябва да има интервал от поне 14 дни.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.