• пт. апр. 19th, 2024

Виолета Комитова: Ние не сме опоненти с пътностроителните фирми

Bychaspic

окт. 2, 2021

„Аз не приемам това като протест срещу мен, а срещу политическите кампании. Ние не сме опоненти с пътните фирми, срещаме се с тях често, преговоряме, за да намер решение“, коментира регионалният министър Виолета Комитова в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. 

Ангажирани са повече от 155 000 работници в строителния бранш, това са данни на НСИ, добави тя. Това са около 28 -30 фирми и в момента се проверява доколко наистина им се плащат заплатите.

„Не казвам, че са нарочно организирани да протестират, но взимат системно пари от държавата, за да ремонтират пътищата. Това са една особена група фирми, която е зависима само от държавните плащания, а останалите са зависими от конкуренцията на пазара“, каза министърът.

По думите ѝ са подписани петгодишни договори, че ще се ремонтират пътищата на България, но при наличие на бюджетни средства.

„Какво заварва служебното правителство в края на април – бюджет от 382 млн. лв. на АПИ, раздаден на фирмите за ремонти на пътища, не за ново строителство, и дадени, със задание, едни текстове за още милиард отгоре – да копаят, и да ремонтират. В договорите пише, че тези пари, които очевидно са повече от договорените, ще се изплатят когато има наличност в бюджета на АПИ. Към момента обаче АПИ няма наличност, затова и фирмите си работят цяла година без бюджет“, обясни тя.

Според министър Комитова те са си работели така четири години назад и накрая по някакви неведоми пътища са им били доизплатени останалите средства. Тя заяви, че на първо място трябва да се въведе бюджетна дисциплина.

„Знаете, че благодарение на народните представители осигурихме 100 милиона за пътна поддръжка. От опит знаем, че зимната поддръжка струва между 60 и 80 милиона. Искаме да ги дадем на пътните фирми, за да си направят пътното поддържане, както са го правили предните години“, допълни министърът.

Тя подчерта, че служебното правителство е заварило фирмите с неизплатени средства още за миналата зима.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *