• сб. апр. 20th, 2024

Властите: „Вера Су” засега не създава риск от екокатастрофа (ВИДЕО)

Bychaspic

окт. 13, 2021

Няма разлив около потъващия край Камен бряг кораб „Вера Су”. Към момента той не представлява опасност за водата, флората и фауната в района на Камен бряг. В това увериха от ръководството на „Морска администрация” на пресконференция в сряда.

Корабът е укрепен допълнително, за да не тласнат вълните кърмата към скалите. Източено е цялото количество излишно гориво и смазочни материали. Не се очаква да се образуват цепнатини във външната обшивка на кораба.

Товарът ще бъде свален от борда чрез грайфери, кофи или центробежни помпи. Ще бъдат опънати платнища, за да се предотврати разсипване в морето. За да започне разтоварване обаче, Следствената служба трябва да съобщи, че товарът не представлява веществено доказателство, както и че е изоставен и никой няма претенции към него.

Корабособственикът все още не е обявил „Вера Су“ за потънало имущество, каза капитан Валентин Енчев от ИА „Морска администрация“. Той посочи, че в четвъртък сутрин се очаква уреждане на правния му статус.

Той може да бъде обявен за тотално погубен, тогава ще започне търг за избор на компания, която да го извади. Има и вероятност корабособственикът да предприеме действия по спасяването му, а такава операция не може да бъде извършена по-рано от април идната година заради метеорологичната обстановка.

Държавата също може да се намеси пряко, ако корабът представлява заплаха за околната среда и водите.

Източник: Нова тв, БНР

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *