• чт. сеп. 21st, 2023

Военен пилот: Мината е била поставена нескопосано

Bychaspic

сеп. 19, 2023
Военен пилот: Мината е била поставена нескопосано

Снимка БГНЕС

Мината на дрона е била в стационарно положение, както стотици такива стоят до хората, които обслужват минохвъргачки. Тя е била поставена нескопосано върху дрона – тел виси, сякаш е провокация. Тя може да дойде от страната агресор или от поддръжници у нас. Повече прилича на дрон, довлечен от течение. Това каза по Нова нюз военният пилот ген. Спас Спасов.

„Чрез радиоелектронно устройство му е повредено управлението, паднал е плоско във водата и затова не се е взривил. Ако ударiте под 7 градуса, боеприпасът не се взривява, трябва да има челен сблъсък с обект“, обясни той.

По думите му подобни боеприпаси са намирани в отделни райони през годините.

„Има ясни правила как се действа. От много години формирования обезвреждат взривни устройства, които са откривани на различни места. Не си спомням да е имало инцидент с работещите по отстраняване на даден боеприпас. Ако той не е толкова опасен, експертите могат да се приближат, както са преценили в случая“, смята генералът.

Още по темата

18 сеп 2023 12:53

347

„Устройства като дрона край Тюленово може и в бъдеще да се намират близо до нашата граница на морето, довлечени от течения. При сигнал за такива, граждани не бива да се доближават до тях, а да се отцепи районa и да се чакат специалисти, които се занимават с обезвреждане на взривни устройства. Не виждам грешка в подхода към тази ситуация. Отцепен е районът, сформирал се е екип и се е извършила утилизация в светлата част на деня“, коментира той.
 

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *