• ср. юли 24th, 2024

Все повече наемодатели във Великобритания се насочват към продажба

Bychaspic

авг. 14, 2023

Разпродажбата на имоти под наем вероятно е по-голяма от това, което показват данните

Снимка: Bloomberg L.P.

Снимка: Bloomberg L.P.

Лошите новини за британския пазар на жилища под наем продължават, тъй като нарастването на данъчните постъпления от продажбата на имоти сигнализира за по-голяма от очакваното разпродажба на активи от наемодателите в Обединеното кралство, съобщава Bloomberg.

Броят на жилищата, продадени от наемодателите, нараства до 25 хил. между април и май, спрямо 22 хил. през февруари и март, показват изчисления, базирани на анализ на Savills Plc на постъпилите данъчни приходи от подобни трансакции.

Нещо повече – британската данъчна служба HM Revenue and Customs (HMRC) преразгледа във възходяща посока данните за продажбите за данъчната 2021-2022 г. с 8,5 на сто до 153 хил. броя, което предполага, че наемодателите може да са се разделили с имоти дори по-рано, отколкото първоначално се очакваше.

„Увеличаването на продажбите на жилища, отразено в постъпленията от данъка върху капиталовите печалби наистина сочи, че по-голям брой наемодатели сега продават“, коментира данните Тоби Парслоу, анализатор в Savills. „Тази тенденция започна по-рано, отколкото се предполагаше, набирайки скорост, след като пазарът отвори отново през юни 2021 г. след Covid-19“, добавя той.

Домакинствата в Обединеното кралство са изправени пред нарастващ натиск, предизвикан от увеличените лихвени проценти и най-лошата криза на разходите за живот за последните десетилетия. Междувременно наемателите поемат основната тежест на сътресенията, тъй като наемодателите – чиито ипотечни кредити са особено силно изложени на агресивните затягания на паричната политика на централната банка – или продават, или повишават наемите, за да се справят с допълнителните разходи.

Продажбите сред наемодателите във Великобритания продължават да растат. Източник: Bloomberg/Savills Продажбите сред наемодателите във Великобритания продължават да растат. Източник: Bloomberg/Savills

Инвеститорите, които купуват с цел отдаване под наем, избират да управляват имотите си чрез дружество с ограничена отговорност, като така те не носят отговорност за данъка върху капиталовите печалби, което означава, че броят на наемодателите, продали имоти, може да се окаже по-голям, отколкото разкриват данните.

Анализът на Savills показва, че през финансовата 2022/23 г. е имало 151 хил. продадени жилища, което е второто по големина ниво в историята след предходната данъчна година, когато са отчетени 153 хил. продажби.

Продажбите на наемодатели през първата половина на 2023 г. генерират печалби, които са с 10% по-ниски от тези, отчетени през миналата година, показва отделен доклад на брокера Hamptons International.

Разпродажбата е потвърдена и от консултантската компания TwentyCi, която посочва, че броят на наличните жилища под наем в Обединеното кралство е спаднал до 14-годишно дъно през юни. Междувременно свиването на предлагането доведе до повишаване на цената на наемите на нови жилища в страната с почти 10% на годишна база до средно 1282 паунда през юли.

Въпреки че прогнозите на Savills показват, че продажбите на наемодателите нарастват, предлагането през април и май остава под общото количество, наблюдавано през двата месеца след обявяването на септемврийския минибюджет на бившия британски премиер Лиз Тръс. Компанията обаче изтъква, че ревизиите на HMRC на данните за 2021/22 г. показват, че има вероятност продажбите през изминалата година също да са по-високи, отколкото показват текущите данни.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *