• пн. апр. 22nd, 2024

ВСС откри и спря процедурата по избора на „втория“ главен прокурор

Bychaspic

апр. 8, 2021

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) откри и спря процедурата по избор на „особения прокурор“, който да има правомощия да разследва единствено главния прокурор и неговите заместници (станал известен в обществото като „втори главен прокурор, бел. ред.). Това съобщава „Правен свят“.

Основанията за този ход на кадровия орган се съдържат в чл. 54 ал.1 т.4 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Според него, административният орган, в случая ВСС, спира дадено производство, когато Конституционният съд (КС) е допуснал разглеждането по същество на искане, с което се оспорва конституционосъобразността на приложим закон.

Такова искане бе направено пред КС от президента Румен Радев за обявяване на противоконституционност на разпоредбите от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които фигурата на новия особен прокурор бе конституирана. Конституционните съдии допуснаха разглеждането по същество на делото, поради което сега ВСС бе задължен да „замрази“ процедурата до окончателното произнасяне на съда.

А междувременно, предварителните очаквания към КС са промените в НПК и ЗСВ да бъдат обявени за противоконституционни. Такива масово са и становищата на институциите и експертите, които са депозирали мнения пред конституционните съдии. До момента становища и правни мнения по конституционното дело са депозирали проф. д-р Пенчо Пенев, Министърът на правосъдието, Фондация „Антикорупционен фонд“, доц. д-р Атанас Славов, проф. д.ю.н. Васил Мръчков, Висшият адвокатски съвет, Сдружение Български хелзинкски комитет.

Сред изброените единствено Министерството на правосъдието е посочило, че законовите изменения са в съответствие с основния закон.

Решението на ВСС подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) в 14-дневен срок от обявяването му.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *