• нд. юли 21st, 2024

Възстановяването на нидерландската икономика подкрепя усвояването на бизнес имоти

Bychaspic

сеп. 21, 2021
Възстановяването на нидерландската икономика подкрепя усвояването на бизнес имоти

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Възстановяването на нидерландската икономика е ясно видимо на наемния пазар на недвижими имоти, съобщава консултантската компания Savills. Обемът на усвоените площи през първото полугодие е нараснал с 5% спрямо 2020 г. и също с 5% спрямо първата половина на 2019 г., сочат данните на компанията.

Разликите между отделните имотни сектори са значителни, като някои показват растеж, а други се свиват.

„Логистичният сектор има основна роля за цялостния растеж на усвоените площи през първото полугодие на този година. Обемът от усвоени логистични площи е нараснал с удивителните 44% спрямо същия период на миналата година“, казва Ниек Попелаарс, съръководител на отдела за логистични и индустриални имоти на Savills в Нидерландия. „Има два аспекта на впечатляващото разширяване. Първо, обемът на международната търговия в Нидерландия вече надминава нивата преди пандемията. Второ, COVID-19 ускорява ръста на електронната търговия“, допълва той.

За разлика от логистичния пазар усвоените търговски площи са намалели с 4% спрямо първото полугодие на 2020 г. Спадът на потреблението на домакинствата и затварянето на заведения и на магазини от неосновна необходимост намали приходите от продажби на търговците на дребно по време на блокадата. Липсата на чуждестранни туристи и увеличаването на онлайн покупките са основните причини за спада.

Още по темата

Усвоените офис площи са надолу с 31% през първата половина на 2021 г. сравнени със същия период на миналата година. Въпреки чувствителния спад търсенето се е възстановило през последното тримесечие с покачване от 19% спрямо първото тримесечие на тази година. Изненадващо настоящите преговори по изтичащи договори не показват тенденция към намаляване на площите. С други думи към момента компаниите не изглеждат заинтересовани от съкращаването на чувствителен обем офис площи.

„Макар че почти всички компании изглежда преосмислят как използват офисите си, допитвания през последно време както сред собственици на сгради, така и сред наемодатели разкриват продължаващ ангажимент към физическите офиси“, отбелязва Елен Ваалс от представителството на Savills в Нидерландия.

„87% от служителите в региона на Европа, Близкия изток и Африка, все още смятат физическия офис за необходима част от дейността им. Нашето изследване установява различни дейности, за които за предпочитане е да се извършват у дома или в офиса. За работа с колеги, но също и за кариерно развитие, контакти, указания за работа и управление на екипи хората посочват, че офисът е оптималното работно пространство. Но служителите казват, че искат по-голяма гъвкавост на работа от различни локации. Въз основа на броя търсения от компании офис пазарът се очаква да продължи възстановяването си през 2021 г.“, отбелязва Ваалс.

„Колкото повече дейности има сред наемателите, толкова по-заинтересовани ще са инвеститорите. Ако приемем, че възстановяването на наемния пазар продължава, можем да очакваме по-големи инвестиции в тези сектори през идните шест месеца, отколкото през първото полугодие на тази година“, смята Джорди Клееманс, ръководител на изследванията и консултациите в нидерландския офис на Savills.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *