• вт. юни 25th, 2024

Вяло начало на годината за строителството у нас

Bychaspic

мар. 10, 2022
Вяло начало на годината за строителството у нас

Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Годината е започнала вяло за строителната продукция у нас, като тя се връща към месечен спад през първия месец от 2022 г. след два поредни месеца на растеж, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

През януари произведената строителна продукция у нас отбелязва спад от 0,7% на месечна база след два поредни месеца на ръст в края на миналата година. Намаляло е както сградното строителство, така и гражданското и инженерното, в което влиза и строителството на инфраструктура.

При първото спадът е с 0,8% на месечна база, а при второто отчетеното понижение е с 0,7%. Зимните месеци обичайно са по-слаби за строителството заради студеното време.

На годишна база обаче строителната продукция все пак отбелязва ръст от 2,2% спрямо същия период на миналата година и се прибавя към годишните повишения през ноември и декември.

При годишното сравнение през януари на положителна територия са както сградното строителство, което е нараснало с 2,9%, така и гражданското и инженерното строителство, което се е повишило с 1,3%.

И за двата вида строителство това е трети пореден месец на годишен растеж макар и с по-бавен темп в сравнение с ноември и декември.

 

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *