• вт. окт. 3rd, 2023

В градския транспорт в София проверяват за маски! Миналата седмица са хванати 17 души в нарушение

Bychaspic

апр. 16, 2021

Двама пътници с непоставени правилно маски бяха заловени при съвместна проверка в столичния квартал Красна поляна. Проверките са всекидневни и на различни места в града. Това заяви пред БГНЕС директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев.

„От 2 до 8 април са проверени над 750 превозни средства от съвместните екипи на ЦГМ и полицията. Всеки ден по този начин в столицата работят 7-8 екипа в зависимост от ресурса, който може да отпусне полицията“, заяви директорът на ЦГМ Димитър Дилчев и добави, че над 14 000 пътници са били санкционирани заради липса на превозен документ и 17 за неносене на маски през изминалата седмица и увери, че тези екипи работят всеки ден и на различни места в града.

На въпрос дали се връщат пътниците, Дилчев каза, че те не се връщат и прогнозите в световен мащаб са, че 80% от тях ще се завърнат до 2023 г.

„Информацията от последните няколко дни е, че пътниците продължават да бъдат под половината, на това което са били в обичайните дни преди пандемията. Наблюдава се съвсем леко увеличение, когато учениците тръгнаха“, коментира той и посочи, че отдава спадът на затворените училища, университети и хората, които работят от вкъщи.

Станислав Станков, който е организатор контрол в дружеството от началото на годината досега са съставени 58 акта, 83 полицейски протокола и 4 полицейски разпореждания на пътници, които неносят маска в градския транспорт.

„За този период са проверени 5032, линиите, проверени от съвместните екипи са 1289. Глобата за неносене на маски по Закона за здравето е 300 лв.“, посочи той.

Един от нарушителите призна, че е сгрешил и ще трябва да плати за това.

„Глобиха ме за маската, че не я нося правилно. 300 лв. глоба са много пари. Сгрешил съм“, каза пътникът, заловен в нарушение.

Все още не може да каже със сигурност кога водачите ще започнат да продават билети и, всичко зависи от развитието на пандемията, каза Дилчев.

„Макар че намаляват случаите на вируса се намираме в сериозна пандемична ситуация и не можем да си позволим да рискуваме здравето на водачите и да поставяме под риск функционирането на градския транспорт“, заяви Дилчев.

От думите му стана ясно още, че тикет системата вече работи, но през май месец се очаква да бъдат пуснати още функционалности от нея.

„Валидаторите в градския транспорт работят повече от 2 месеца. Има възможност и от приложение да закупите както единични билети за наземния транспорт, така и за метрото. Имате възможност да закупите и дневна карта. Очакваме през май месец да стартира и възможността за плащане на карта за еднократно пътуване с безконтактен платежен инструмент. Очакваме да стартира и услуга, с която да може да зареждате картата си през интернет“, обяви той.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *