• пт. мар. 29th, 2024

В Радомир ще дават по 600 лева за първородно дете

Bychaspic

ян. 1, 2022
В Радомир ще дават по 600 лева за първородно дете

Снимка: Pixabay

600 лева за първородно дете ще дава община Радомир. От финансовото подпомагане ще могат да се възползват както семейните двойки, така и родители, които живеят на семейни начала и осиновители. Помощта е еднократна и ще бъде отпускана за деца, родени или осиновени след началото на новата година.

Решението бе взето в самия край на 2021 година с приемането общинска програма за насърчаване на раждаемостта и съпътстващата я наредба. Финансовият стимул е само началото, каза кметът Пламен Алексиев, цитиран от БНР.

„В наредбата са предвидени всички начини за подпомагането – с постоянен, с настоящ адрес, с работещи родители, с образование. Поощряваме първо роденото дете. В бъдеще могат да се правят по тази наредба много неща. Да започнем с това, защото си заслужава да се инвестира в него – в деца, в родени деца, да поощрим млади семейства”, каза Алексиев.

Право на подпомагане ще имат жители на общината, които са с постоянен адрес в Радомирско повече от две години от рождената дата на детето или от акта на осиновяването му. Родители с настоящ адрес също ще имат право на помощта, ако поне единият от тях живее в общината минимум три години от раждането на детето, или осиновяването му.

За да могат да кандидатстват, родителите трябва да имат завършено най-малко средно образование.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *