• ср. юни 19th, 2024

В Северна Корея животът в мезонет не е признак за благосъстояние

Bychaspic

апр. 16, 2022
В Северна Корея животът в мезонет не е признак за благосъстояние

Снимка: Dieter Depypere/Bloomberg

За хората в много страни да живеят в мезонет е мечта. Как е в Северна Корея? Не съвсем така, пише Ройтерс.

Лидерът Ким Чен-ун продължава да строи явно бляскави високи жилищни сгради в столицата Пхенян, последната от които е 80-етажен небостъргач, завършен тази седмица.

Но избягали от страната жители твърдят, че заради ненадеждни асансьори и електроснабдяване, лошо водоснабдяване и притеснения за строителството малко хора искат да живеят на последните етажи на подобни сгради.

„В Северна Корея бедните живеят в мезонети, а не богатите, защото асансьорите често не работят надлежно и хората не могат да точат вода заради ниското налягане“, казва 31-годишният Юн Си-во, който избягал в съседна Южна Корея през 2017 г.

В КНДР той живеел на третия етаж в 13-етажна сграда, в която нямало асансьор, а приятел, който живеел на 28-я етаж в 40-етажен блок никога не използвал асансьора, защото не работел.

На въпрос за новия 80-етажен небостъргач, който беше открит тази седмица, Юн отбелязва, че според него Ким просто се фука.

„Целта е да покаже колко са се подобрили строителните им умения, без да мисли особено за предпочитанията на местните жители“, казва студентът.

Северна Корея раздава жилищата, като купуването и продаването на апартаменти на практика е незаконно в социалистическата страна.

Но според експерти практиката е станала обичайна, стимулирана основно от хора, които са се възползвали от разрастването на частните пазари при Ким. Той обеща да подобри качеството на строителството и да изгради десетки хиляди нови апартаменти.

Икономиката му страда от самоналоженото затваряне на границите заради COVID-19, природните бедствия и международните санкции заради програмите за ядрени оръжия и балистични ракети, които според САЩ отвличат ограничените ресурси от задоволяването на нуждите на хората.

В сряда държавните медии съобщиха, че първите 10 хил. нови апартамента са били завършени в Пхенян спрямо целта за 50 хил. и похвалиха скоростта на завършването им, включително на 80-етажния небостъргач.

Работниците „гарантираха качеството на строителството“ и новите апартаменти и други сгради, предназначени за използване за образование, обществено здраве и социални услуги ще помогнат допълнително за превръщането на столицата в град, който поставя хората на първо място“, съобщи държавната осведомителна агенция КТЦА.

В четвъртък държавната медия показа как Ким открива друг жилищен комплекс, този път за членове на елита, включително известен телевизионен водещ. Това са ниски сгради с няколко етажа.

Електроснабдяването се подобри значително по времето на Ким, като предостави някои нови възможности за нощен живот, но Северна Корея все още се бори с недостиг и понякога разнебитена инфраструктура.

Мнозина се насочиха към индивидуални слънчеви панели за периодите без ток. Това предизвика силно търсене на малки уреди от потребителската електроника, но липсва достатъчно енергия за захранването на удобства като асансьори и водоснабдяване.

Лий Сан-йон, главен редактор на базирания в Сеул сайт Daily NK, който предава новини за Северна Корея, казва, че според източниците му апартаментите за обикновени хора не са готови за живеене.

Прозорците имали само рамки, а макар и инсталирани, кранчетата за вода не работели, но в последно време новопостроени луксозни жилища се предлагат с мебели и уреди.

За да гарантира, че новите високи апартаменти ще бъдат популярни, Северна Корея ще трябва да подобри още електро- и водоснабдяването и да преодолее притесненията за качеството на строителството, отбелязва Йон.

Когато той живеел в Пхенян, повечето асансьори работели само два пъти на ден в най-натовареното време за трафика в града от 6 ч. до 8 ч. и същия период вечерта.

Ниското налягане на водата често принуждава живеещите на по-високи етажи да си носят вода нагоре от приземното ниво или да инсталират собствени специални водни помпи.

При последната голяма обиколка за чуждестранни медии, организирана от правителството през 2018 г., асансьорите работеха в 47-етажния хотел Yanggakdo International, но на десетки етажи, където отседнали севернокорейски служители нямало ток.

В същото време двама севернокорейски представители признават пред Ройтерс, че на горните нива в една от новооткритите от Ким високи сгради няма много обитатели заради притесненията за асансьорите.

„Никой не иска да рискува да се катери един час“, казва запознат източник.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *