• ср. юни 19th, 2024

Галопиращата инфлация във Великобритания не успя да изтрие напълно инерцията на жилищния пазар

Bychaspic

сеп. 7, 2022

Годишният растеж на цените на жилищата се е свил до тримесечно дъно през август

Снимка: Bloomberg L.P.

Снимка: Bloomberg L.P.

Бързо ускоряващата се инфлация в Обединеното кралство не успя да изтрие напълно набраната инерция на жилищния пазар в страната през август, когато цените са се покачили с 0,4% на месечна база, съобщи банката за ипотечно кредитиране Halifax, цитирана от Ройтерс.

Месец по-рано показателят намаля с 0,1%. На годишна база цените са се покачили с 11,5% през осмия месец (спрямо 11,8% през юли), което е най-бавният темп на растеж от три месеца – знак, че въпреки възходящото движение е налице известно забавяне.

Такива са очакванията и на повечето анализатори, според които жилищният пазар в страната ще се охлади на фона на усилващия се натиск от поскъпващата издръжка на живот.

„Малко вероятно е цените на жилищата да се противопоставят на по-широките проблеми в икономиката“, каза Мартин Бек, главен икономически съветник в EY ITEM Club.

Според него плановете на новия премиер Лиз Тръс за таван на цените на енергията за домакинствата – детайлите за които предстои да бъдат обявени – може да облекчат низходящите рискове за пазара.

„Чрез намаляването на очаквания връх на инфлацията и потискането на инфлационните нагласи сред обществото, един таван би могъл да мотивира Английската централна банка (АЦБ) да предприеме по-малко ястребов* подход към лихвените повишения“, смята Бек.

Следващото заседание на регулатора ще се състои следващия четвъртък, когато има очаквания за пореден лихвен ръст.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното „ястреби“, а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ – б. а.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *