• сб. апр. 13th, 2024

Галъп: Гласовете на младите следобед преобръщат вота на „твърдите“ гласоподаватели от сутринта

Bychaspic

апр. 6, 2021

Мнозинство млади хора са отишли до урните в неделния ден в сравнение в структурата на вота през 2017 г., сочат данни на „Галъп Интернешънъл“. 

Според агенцията това личи и в структурата на вота по заетост – работещи и незаети са повече сега, в сравнение с 2017 г., а пенсионерите са по-малък дял сега, в сравнение с предходните избори за парламент.

Това може да се дължи и на страха от ковид (една от причините за ниския вот на БСП), който препятства гласуването на възрастните хора. Друг фактор – при това основен – е политизацията на младите от протестите през лятото на 2020 г. насам, текла основно в социални медии. Последните се оказаха и основен канал за комуникация в тази кампания. Това облагодетелства партии с млад или високообразован и работещ електорат.

 

Именно формации като ИТН са основни сред младия вот. В същото време ИТН кампанираха срещу свръх акцентирането на ковид и то сред млади хора, които не са и толкова уязвими пред болестта. Това е допълнителен фактор за „размяната“ на позициите на ИТН и БСП, сочат от „Галъп“.

Изчисленията на база екзит пол показват, че около 600 000 души са взели решението за кого ще гласуват между 1 и 4 април. Младите вотове са типичен непредвидим фактор, който обикновено решава в последните дни и дори часове. Младите гласуват следобед, за разлика от „твърдите“ и зависимите гласоподаватели.    

Във връзка с това, от „Галъп“ предоставят и динамика на вота през самия изборен ден. Според агенцията тя ясно показва какъв е бил статусът към обяд и колко драматично се промениха нещата в следобедните часове.

С ръста на активността и младата „вълна“ за ИТН и ДБ следобед, „олекнаха“ дяловете на твърдите подкрепи.

 

Този следобеден „спринт“ е и обяснението за разликата с моментните снимки на електоралните нагласи няколко дни по-рано. Става дума за мобилизация в последните дни и в самия ден на вота. При ДБ тази кампания в самия ден беше видима и организирана, а за партии като ИТН тя произтича от спецификата на младия електорат. Тези млади електорати, за разлика от възрастните, се влияят и лесно в самия ден от социалните медии. Затова и кампаниите от типа „излез и гласувай“ се случват лесно именно в тези групи, а не сред възрастните.  

galup (1)galup (2)

Екзитполът достига до Вас благодарение на БНТ, БНР, „Нова“ и „България он ер“.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *