• пн. апр. 22nd, 2024

Генерал: Изтеглянето на американските войски излага афганистанците на риск от гражданска война

Bychaspic

апр. 16, 2021

Началникът на генералния щаб на британската армия генерал Ник Картър предупреди, че изтеглянето на американските войски от Афганистан ще изложи страната на риск от гражданска война, съобщава националният ежедневник The Times, цитиран от „Фокус“.

Той призна, че би искал САЩ да не прилагат решението, взето по-рано като част от споразумението с талибаните, постигнато в Катар миналата година.

„Това не е решение, на което се надявахме“, сподели генералът в отговор на молба да коментира потвърждението на президента на САЩ Джо Байдън, че всички чуждестранни войски ще напуснат страната до 11 септември.

Картър също така заяви, че вярва, че талибаните са се променили през двете десетилетия, откакто британските войски бяха разположени за пръв път в страната. Съгласно думите му, има перспектива афганистанските сили да ги „държат“ под контрол и че „всичко това може да се получи“.

От редакцията припомнят, че американските и британските войски бяха разположени в Афганистан преди 20 години като част от глобалната война срещу тероризма.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *