• сб. апр. 13th, 2024

Ген. Мутафчийски: За година загубихме 120 медици, а във войните 142, това е изключително разтърсващо

Bychaspic

апр. 7, 2021

В Световния ден на здравето с едноминутно мълчание и с включени сирени на линейки лекари от цялата страна почетоха паметта на техни колеги, загубили битката с коронавируса, съобщи Новини.бг. Инициативата е на Българския лекарски съюз.

Тази година Световният ден на здравето има особено дълбок смисъл заради безпрецедентната ситуация, в която е поставен целият свят с пандемията от COVID-19 и непрестанната борба, която медиците водят ежедневно с вируса.

За съжаление към черните списъци на хората, изгубили битката с коварната болест, се добавят и имената на над 120 колеги, които до последно и с достойнство изпълняваха своя професионален и морален дълг, но загубиха битката за собствения си живот, посочват от Българския лекарски съюз.

През последната година загубихме над 120 медици в тази пандемия.

Замислих се, докато отдавахме почит пред Паметника на загиналите медицински чинове, че загиналите по време на войните през годините медицински чинове са 142. А сега, само за една година, загинаха над 120. Това е изключително разтърсващо за мен и всички останали представители на нашата гилдия, коментира началникът на ВМА и НОЩ генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

,,Колегите обаче показаха какво значи да бъдеш на висотата на професията и морала. Те наистина са героите на нашето време. Не се отказаха да се грижат за своите пациенти, пренебрегнаха всякакви опасности и семействата си, само за да спасяват човешки животи. Поклон пред тяхната саможертва“, допълни още той.

Искам да поздравя нашите колегите с техния професионален празник. За съжаление доста от тях загубиха битката с COVID-19 и починаха. Поклон пред светлата им памет!, заяви от своя страна и зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *