• ср. апр. 17th, 2024

Георги Свиленски: България трябва да има правителство, което да досвали Борисов от власт

Bychaspic

апр. 13, 2021

„Правителство на ГЕРБ, в каквото и да е форма, няма да подкрепим. От срещите, които проведохме с общинските организации, обаче, установяваме, че те искат промяна, а тя може да се случи с правителство, не с извънредни избори. Ще поставим нашите условия за подкрепа – не може просто да подкрепим правителство на „Има такъв народ”. Има неща, които трябва да се случат, за да се промени България. Първата стъпка беше направена, но тя трябва да бъде довършена. Всички партии могат да се обединят около нужните промени в социалната система, съдебната реформа и Изборния кодекс”.

Това заяви по БНТ председателят на предизборния щаб на „БСП за България“ Георги Свиленски по повод актуалната политическа обстановка.

Той акцентира върху това, че трябва всички, които искат да бъде свален моделът „Борисов“, да насочат усилията си там. По думите му предстои да проличи дали партиите от протеста са били искрени в желанието си за това.
Изборният резултат на БСП Свиленски окачестви като „тежка загуба“ с оглед намеренията и очакванията на партията от изборите – дългоочаквани за БСП и българските граждани. Според Свиленски предстоят анализи, които ще бъдат направени в рамките на общински, областни и районни съвети на партията, за да бъдат установени грешките.
Относно критиката, че БСП не се е откроявала достатъчно по време на летните протести, Свиленски припомни: „Всеки ден бяхме на протестите. Тогава имаше едно усещане, настроение – тези протести да не се политизират. Самият аз стоях отзад, ходех почти всяка вечер. Бяхме с българските граждани. В същото време по-голямата критика е, че не напуснахме парламента в дните на протестите. Ние стояхме вътре в него, за да отстояваме промените в Изборния кодекс. Стояхме, за да опазим българското законодателство от погрома, който нанасяше ГЕРБ през последните месеци.”

Свиленски подчерта, че от срещи и от наблюдения на членове на левицата става ясно, че на тези избори практиката за купуване на гласове е била по-голяма от всякога. По думите му такова безучастно отношение на органите на реда също никога не е имало. Той цитира и конкретни случаи в Гоце Делчев, за които левицата е била сигнализирана в деня на изборите.

„България трябва да има правителство, което да досвали Борисов от власт. Борисов сега е застанал на първата стълбичка на слизането от властта – трябва да му помогнем да извърви цялата редичка от стълби надолу”, категоричен бе Свиленски.

На въпрос за отношението на БСП към президента Радев, Свиленски коментира, че никога не е стоял въпроса „за” или „против” Радев вътре в БСП и че той е бил привнесен „отвън”, за да може да се отклони темата за предстоящите парламентарни избори. Той припомни още, че на преговори между двете страни Корнелия Нинова и президентът Радев са опровергали категорично тези твърдения.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *