• ср. юли 24th, 2024

Георги Стоев: При свиване на търсенето спад на имотния пазар с 25% е нормален

Bychaspic

май 29, 2022

Очакваме фаза на спад в класическия бизнес цикъл, като първите потърпевши индустрии ще бъдат имотите, ще ги последва банковото кредитиране, свиване на достъпа до капитал, но заедно с тях ще бъдат ударени и всички индустрии, които са разчитали на рисково финансиране. Това каза Георги Стоев, съосновател и председател на Trakia Tech, в предаването „Клуб Investor“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Ако разделим диверсификацията на три големи групи – добивни, суровинни и технологични компании, влизаме в период, в който със сигурност компаниите от първата група ще бъде по-предпочитана от гледна точка на менажиране на риска“, каза Стоев.

Имотният сектор винаги е първият, който сигнализира за криза и първият, който „отнася“ свиването на кредитирането, каза Стоев. По думите му в момента сме в по-различна среда в сравнение с миналия имотен балон, който се спука с тежки последствия, защото експозицията към ваканционни имоти, чиито цени тогава спаднаха в пъти, не е толкова голяма. „Сега сме в ситуация, в която ефектът ще бъде в големите градове, където имотите традиционно не носят толкова голям риск. Въпреки това в години на свиване на търсенето, най-вече поради свиване на ипотечното кредитиране, спад от порядъка на 20-25% е очакван и е в рамките на нормалния цикъл“, отбеляза експертът.

„В момента се наблюдава значително влошаване на бизнес климата от гледна точка на планове за нови инвестиции. Живеем в ситуация на рязко скочила несигурност и тежка непредвидимост в много слоеве на политиката и на икономическия живот. В началото сме на рецесионната вълна. Цикълът от инфлационен и изкуствено подемен отива в посока на стагниране“.

В настоящата ситуация компаниите, които са по-добре защитени са тези, които имат по-добре установени пазарни капацитети да добиват суровини, коментира Стоев. „Но е добре суровинните компании да бъдат разделени на две. От една страна стоят тези, които разчитат на нетехнологични фактори за ръст, а не на висока производителност. Те не са в благоприятна позиция за растеж в сегашната фаза на цикъла. От друга страна компании, които са инвестирали в по-добри технологии, в по-добра производителност на всяко работно място, ще бъдат по-предпочитани, както от капитала, така и от хората, които биха искали да работят при тях на по-високи заплати“, каза гостът.

„Всички компании, които разчитат на ново финансиране, в момента влизат в нова ситуация на по-трудното им привличане и по-високи лихви“, допълни той.

Голяма част от антикризисните мерки са по-скоро израз на политическо безсилие, а не на макроикономически разум, заяви Стоев. „По-важното е не какви са цените за пенсионерите, защото ако има подкрепа за социалния сектор, то тя трябва да е за домакинствата. Но тук трябва да си зададем въпроса как можем да подкрепим бизнес, който е в период на тежка промяна на относителните цени в негов ущърб“.

„Инфлацията, освен монетарен проблем, е и проблем, който променя относителните цени. Ние сме в ситуация, в която трябва да си отговорим на въпроса как промяната на относителните цени променя намеренията да се инвестира и да се прави бизнес. И ако този анализ правителството го прави, вероятно техните политики ще бъдат доста по-смзислени за бизнеса и за обществото“.

Какво ще се случи от гледна точка на макроикономиката с българската икономика? Защо трябва да се следи бюджетната позиция и макроосновата? Защо е важно да се върнат инвестициите в страната? Какъв относителен дял при взимането на инвестиционни решения за България има политическият риск? От какво зависи позитивният имидж на България в очите на инвеститорите?

Вижте целия коментар във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Клуб Investor“ може да гледате тук.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *