• ср. ян. 19th, 2022

Германия изключва 3 от шестте си атомни електроцентрали

Bychaspic

дек. 31, 2021

Германия ще изключи 3 от последните си шест действащи атомни електроцентрали днес. Това е поредна стъпка, която властите правят в желанието си да стопират използването на ядрена енергия и да се фокусират изцяло върху възобновяеми източници, съобщава Reuters.

Ангажиментът за отказ от ядрената енергетика бе поет от бившия канцлер Ангела Меркел след инцидента с японския реактор във Фукушима, когато земетресение и последвало цунами разрушиха крайбрежната атомна електроцентрала. Това бе най-тежката ядрена катастрофа в света след тази в Чернобил.

Реакторите на Брокдорф, Гронде и Гюндреминген С, управлявани от компаниите E.ON и RWE, ще бъдат затворени днес след 3.5 десетилетия в експлоатация. Последните три атомни електроцентрали – Исар 2, Емсланд и Некервестхайм 2 – ще бъдат изключени до края на 2022 г.

Запитан за възможни загуби на работни места, кметът на Гюндреминген Тобиас Бюлер каза, че служителите на централата ще бъдат заети с демонтирането на реактора след спирането.

И този период на демонтаж със сигурност ще отнеме още едно или две десетилетия“, заяви Бюлер.

Общите разходи за демонтажа се оценяват от E.ON на 1.1 млрд. евро за всяка електроцентрала. През 2020 г. E.ON осигури 9.4 млрд. евро за ядрената следоперативна фаза, включително демонтаж на съоръженията, опаковане и почистване на радиоактивните отпадъци. Очаква се демонтажът да приключи до 2040 г.

Постепенното спиране на атомната енергията, която някои смятат за чиста и евтина, е необратима стъпка за най-голямата европейска икономика, изправена пред амбициозни цели в областта на климата и растящите цени на електроенергията.

Шестте атомни електроцентрали са допринесли за около 12% от производството на електроенергия в Германия през 2021 г.  Страната има за цел възобновяемите енергийни източници да осигуряват до 80% от търсенето на електроенергия до 2030 г. чрез разширяване на инфраструктурата за вятърна и слънчева енергия.

Новото правителство, което планира да засили усилията за опазване на климата, застана зад постепенното спиране на ядрената енергия в своето коалиционно споразумение.

Министърът на икономиката и защитата на климата Роберт Хабек каза в сряда, че не вижда отслабването на антиядрения консенсус в Германия. Екологичните групи приветстваха този ход, но предупредиха, че 2022 г. не е истинският край на ядрената ера в Германия.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.