• ср. юли 24th, 2024

Германия намалява бюрокрацията в подкрепа на закъсалата строителна индустрия

Bychaspic

сеп. 26, 2023

Правителството обяви пакет с политики от 14 точки, за да спре срива в строителството, породено от по-високите лихви и строителни разходи

Снимка: Bloomberg L.P.

Снимка: Bloomberg L.P.

Управляващата коалиция в Германия обеща да опрости строителните правила и да увеличи държавните инвестиции в стремежа си да изведе строителната индустрия в страната от срива и да стимулира нови жилищни проекти, предава Bloomberg.

Регулациите трябва да бъдат ограничени, тъй като „строителните дейности трябва да бъдат значително разширени“, заяви канцлерът Олаф Шолц преди разговори с представители на индустрията в Берлин. Едновременно със срещата в канцлерството неговото правителство обяви пакет с политики от 14 точки, включително разширяване на съществуващите програми за подкрепа за изграждането на семейни жилища, стимули за замяна на остарели системи за отопление и планове за превръщане на бизнес имоти в жилища.

Правителството също така ще отложи въвеждането на по-строги екологични стандарти за новите жилищни сгради за неопределено време, съобщи министърът на икономиката Роберт Хабек.

„Поръчките се сриват, а за много семейства мечтата да притежават собствено жилище е в опасност да се изпари“, каза Хабек, който е и вицеканцлер, в съобщение по имейл. „И всичко това във фаза, в която жилищата са недостатъчни и скъпи“, допълни той.

Растящите лихви и цени на суровините увеличиха значително строителните разходи и лихвите по заемите за строителните компании, като станаха причина редица германски компании за жилищно строителство да изпаднат в несъстоятелност през последните седмици.

Над една пета от компаниите в сектора на жилищното строителство са обявили отмяна на поръчки през август, най-високото ниво от началото на воденето на статистика през 1991 г., сочи последното допитване на института за икономически изследвания Ifo, базиран в Мюнхен. Почти 12% са заявили, че изпитват финансови затруднения.

Цените на жилищата в Германия намаляха с 9,9% спрямо година по-рано през второто тримесечие, най-резкия спад от началото на воденето на статистика през 2000 г., съобщи статистическият институт миналия петък. Спадът е особено изразен в най-големите градове в страната.

Представители на индустрията приеха предпазливо съобщението на правителството. Волфганг Шуберт-Рааб, заместник-председател на лобистката група ZDB, съобщи, че все още трябва да се направи повече и призова за нова среща през декември.

„Планираните мерки за допълнителни инвестиции са крачка в правилната посока, но все още не са достатъчни“, каза Шуберт-Рааб.

„Вече не можем да си позволи продължителни разговори, те струват работни места. Трябва да последват действия до края на годината“, изтъкна той.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *