• ср. ян. 19th, 2022

Германия не изключва спиране на „Северен поток 2“ в случай на конфликт между Русия и Украйна

Bychaspic

дек. 30, 2021

Заместник-канцлерът, министър на икономиката и опазването на климата на Федерална република Германия Роберт Хабек не изключи налагането на санкции срещу „Северен поток 2“ в случай на военен конфликт между Русия и Украйна, като същевременно подчерта, че правителството не възнамерява да се намесва в процеса на одобрение на проекта. Това заяви той в ефира на телевизионния канал ZDF, цитиран от DPA и Агенция „Фокус“.

„Ние сме правова държава и разрешенията се издават в съответствие със закона. Политиците трябва да се съсредоточат върху политическата сфера“, каза Хабек. Въпреки това той твърди, „в светлината на ситуацията в Източна Украйна и натрупването на руската армия там, [може да се наложи] да се вземе политическо решение какви санкции да се наложат при определени обстоятелства, ако се стигне до горещ конфликт отново“.

Вицеканцлерът приветства планираните двустранни преговори между Москва и Вашингтон за Украйна на 10 януари.

„Ако Съединените щати и Русия говорят помежду си, това е само добре“, каза той. В същото време Хабек призова Европа да „използва собствените си формати, собствените си шансове“ за диалог с Руската федерация. Сред тях той посочи Нормандския формат и Съвета Русия-НАТО.

Преди два дни министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок пък заяви, че газопроводът „Северен поток 2“ има геостратегически характер и подчерта, че за нея той е повече от частен икономически проект, както по-рано го определи канцлерът Олаф Шолц.

„Последните няколко години, дори като се имат предвид различните възприятия [на проекта] в Европа, ясно показаха геостратегическата роля на Северен поток 2“, каза Бербок. Процесът на сертифициране е от чисто административен характер и Регулаторът на ФРГ взема решения, без изобщо да се ръководи от политика, тъй като това е търговски проект,“ заяви тя.

Бербок има подобна позиция като Шолц по отношение на сертифицирането на „Северен поток 2″. „Спазването на законодателството на [ЕС] в момента се извършва от Федералната мрежова агенция. Олаф Шолц и аз използвахме различни думи, за да опишем тази ситуация“, обобщи тя.

Германският външен министър припомни и споразумението между Германия и САЩ за газопровода. „Дори предишното правителство на Германия, заедно с администрацията на САЩ, даде да се разбере, че енергийните ресурси не могат да се използват като оръжие и че това би имало значителни последици. И това също има сила“, заключи Бербок.

За да започне да изпомпва газ, операторът на „Северен поток 2“ трябва да получи одобрение от германския регулатор, който проверява проекта за съответствие с Газовата директива на ЕС. Преди това е необходимо да се съгласува въпроса с Европейската комисия и да се получи становище от съответното министерство на Федерална република Германия за липсата на заплахи за сигурността на доставките на газ за Германия и други европейски страни в случай на сертифициране на оператора. На 26 октомври Министерството на икономиката на Федерална република Германия обяви, че е изпратило становището си за сертифицирането на „Северен поток 2“ до регулатора и смята, че издаването на лиценз няма да представлява заплаха за доставките на газ за Европа .

Сертифицирането в момента е спряно, тъй като операторът Nord Stream 2 AG, със седалище в Швейцария, трябва да регистрира дъщерно дружество в Германия. Германският регулатор предполага, че решението за сертифициране е малко вероятно да бъде взето през първата половина на 2022 г.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.