• сб. апр. 13th, 2024

Германска фирма разработи тест за COVID-19 със сканиране на очите

Bychaspic

апр. 12, 2021

Германска фирма се надява да промени коренно тестовете за новия коронавирус с очен скенер, който определя носителите на заразата само за три минути при точност 95 процента, съобщи Ройтерс.

Компанията Semic RF е разработила сканиращата апликация с партньори от САЩ и се надява да започне разпространението ѝ там до края на следващия месец след получаване на разрешение от регулаторния орган, предаде БТА.

Технологията използва снимка на окото, направена със смартфон. Вирусът се идентифицира по симптоматично възпаление, наречено „розово око„.

„Успяхме да изолираме Ковид-19 от други над два милиона различни нюанса розово“ – каза управляващият директор на компанията Волфганг Грюбер пред Ройтерс.

Апликацията е тествана вече със 70 000 души. Тя може да обработи до милион сканирания в секунда. Съществува възможност този капацитет да бъде разширен. Това би позволило бързо сканиране на публика за масови събития като концерти и футболни мачове.

„Взима се апликацията, прави се снимка на двете очи, изпраща се за оценка и резултатът се съхранява като QR код (код за бърз отговор) на телефона на тествания“ – обясни Грюбер.

Първоначално апликацията е насочена към компании и търговски потребители. Цената е 480 евро месечно. На по-късен етап е планирано да се разпространява и за частни потребители.

Източник: www.dunavmost.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *