• чт. ян. 20th, 2022

Глад за кадри: Рокада при секторите с най-много обяви за работа

Bychaspic

ян. 10, 2022

Рокада на върха в класацията на секторите с най-много обяви за работа през 2021 г., отчита анализът на JobTiger. Според него най-голямо търсене на кадри вече има в сферата на информационните технологии. На този фон през последния месец на 2021 г. се забелязва 35% спад на обявите във водещите сайтове. Въпреки на пръв поглед голямото намаление обаче няма основание за притеснение относно динамиката на трудовия пазар, уверяват от HR компанията. 

Спадът на предложенията през декември е традиционен и основно се дължи на по-големия брой почивни дни за коледните и новогодишни празници, през които огромна част от работодателите не публикуват нови предложения за работа. Макар и по-малко броят на обявите е с цели 49% повече от този през декември 2020 г.“, се казва в съобщение на компанията.

Данните показват, че както при общия брой, така и във всички сектори се наблюдава спад на предложенията през декември. С най-голям спад са обявите в сектор „Производство“ (-44%), следван от „Счетоводство, одит, финанси“ (-43%) и „Строителство“ (-41%).

В останалите отрасли спадът на обявите е както следва:

„Маркетинг и реклама“  (-38%), „Административни и обслужващи дейности“ (-36%), „Търговия и продажби“ (-34%), „Здравеопазване и фармация“ (-32%), „Логистика и транспорт“ (-31%), Хотелиерство и ресторантьорство“ (-25%) и „ИТ“ (-15%).

Дялово разпределение на обявите по сектори

Секторът „ИТ“ вече заема първо място по дял с над една пета от общия брой обяви. Според анализите той е най-бързо и динамично разрастващият се през 2021 г. От началото до края на годината броят на предложенията е нараснал двойно, а като дял от общата картина се изкачва от четвърто място с 10-12% присъствие до първото с 22%.

След него се нарежда досегашният водещ сектор „Търговия и продажби“ с 21% дял, следван от „Производство“ (13%) и „Административни и обслужващи дейности“ (11%).

Дяловото разпределение на обявите при останалите отрасли се нарежда както следва: „Хотелиерство и ресторантьорство“ (10%), „Логистика и транспорт“ (9%), „Счетоводство, одит, финанси“ (4.4%), „Строителство“ (4.3%), „Здравеопазване и фармация“ (4.1%), „Маркетинг и реклама“ (3%) и „Изкуство“ (1%).

Работа от вкъщи

Предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са намалели с 25% спрямо месец ноември. Техният дял спрямо общия брой обяви е 17.1%. Подобно на предходните месеци, най-много са тези в сектора „ИТ“ (69%), следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (14%) и секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (13%) и „Търговия и продажби“ (4%), според проучването.

Изискване за зелен сертификат

Едва 150 (или 0.4% от общия брой) са предложенията с изискване за наличен зелен сертификат (удостоверяващ завършен цикъл на ваксинация срещу COVID-19 или неговото преболедуване). Наблюденията показват, че тази тенденция е най-застъпента в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Обслужващи дейности“ и „Търговия и продажби“. Макар и да варират като дял от всички обяви, през последното тримесечие на годината, техният брой се запазва почти непроменен.

Предлагане по градове

През декември повече от половината предложения за страната са съсредоточени в столицата. Делът на тези обяви е 51% от всички, а в останалите градове той е следният: Пловдив (9%), Варна (8%), Бургас (3%), Русе (3%) и Стара Загора (2%).

Заедно обявите в тези градове съставляват 77% от предложенията в страната.

Въпреки спада на обявите от над 1/3 през декември анализаторите твърдят, че обявите за работа ще се повишат през януари, базирайки се на данните от първата седмица на този месец за увеличение от 19%.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.