• нд. юли 21st, 2024

Гроздан Караджов: Всички ин хаус поръчки на ГЕРБ за АМ „Хемус“ са незаконни

Bychaspic

фев. 4, 2022
Гроздан Караджов: Всички ин хаус поръчки на ГЕРБ за АМ "Хемус" са незаконни

Снимка: Архив, АПИ

„Всички ин хаус договори, сключени от предишното редовно правителство, са незаконни“, каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов по повод строителството на АМ „Хемус“. Въпреки че договорите са нищожни или унищожаеми, те пораждат правни действия, затова и строителството по първите три лота на магистралата продължава.

Обмислят се много сериозно правните действия – не само граждански, но и наказателни, които да „изведат“ правителството от „капана, заложен в миналото“ по този казус, категоричен беше още министърът.

Още по темата

Към 21 декември 2021 година Агениция „Пътна инфраструктура“ е извършила плащания по всички актувани и реално извършени дейности, обясни Караджов.

Министърът на регионалното развитие допълни, че докато договорите не бъдат обявени за нищожни, те са действащи договори и действието им продължава. Но те са сключени при ясното съзнание, че „Автомагистрали“ не може да извърши повече от 80% от дейносите, заобикаляйки Закона за обществените поръчки (ЗОП).

„Продължавам да изпълнявам тези договори, защото такъв е законът“, категоричен беше Караджов, макар че допълни, че условията по тях са изцяло в полза на изпълнителите и в ущърб на държавата.

Работни групи обмислят трасето на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

Работни групи анализират трите идейни проекта за трасето на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле, коментира по време на блица министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов. От избора на вариант зависи и реализацията на Лот 3.1 на магистралата – след Симитли, защото от избрания план ще зависи финалната част на този участък.

Пускането в експлоатация на участъка от Благоевград до Симитли ще зависи от финализиране на работата по тунел „Железница“. Очаква се това да стане до средата на 2022 година. Преди да бъде въведен в експлоатация тунелът обаче, трябва да бъдат укрепени свлачищата, които са от двете страни на тунела. Предвиденото през миналата година силово укрепване не е дългосрочно решение и в момента се разработва нов проект.

 

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *