• нд. юли 14th, 2024

Г. Киров: Поскъпването от други пазари за бизнес имоти ще доведе инвеститори у нас

Bychaspic

фев. 18, 2022

Поскъпването от други пазари за бизнес имоти ще ни носи още капитал и това го видяхме в края на миналата година, но все още не се е материализирал в конкретни сделки. Ще видим повече инвестиционна активност от Централна и Източна Европа, ако няма геополитически кризи. Това прогнозира Георги Киров, партньор в Colliers International, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Бизнес старт“.

Още по темата

Общият обем на инвестиции в бизнес имоти в България за 2021 г. е бил 240 млн. лева, като основната част са били направени през втората половина заради изчакване на ефектите от затварянията и изборите.

„2021 г. беше нормална като инвестиционни обеми – през последните години пазарът винаги е правил между 250 до 300 млн. на година. Инвестициите са почти 50/50 местни срещу чужди, като тази година чуждите инвестиции са малко по-доминиращи – около 60% – от Нидерландия, Белгия, Израел, Гърция“, посочи Киров.

По думите му най-голямо е било търсенето на големи по обем и доходоносни имоти, засилването на жилищния пазар е провокирало купуването на земя за развитие, което е станало вторият сегмент по търсене на недвижимост.

„За добре развитите големи имоти има разширяване на дупката между предлаганата и търсената цена заради инфлацията и таксите на банките за държане на наличност. Купувачите искат стабилност и да видят доход“, обясни Георги Киров.

Според него обемите на наети офис площи за 2021 г. са сравними с тези от 2019 г., което е сигнал за завръщане на инвестиционния интерес. Експертът отбеляза, че най-големите наематели са IT компаниите (около 80%).

„Нивото на свободни офис площи в София през 2021 г. е 16% от общо предлаганите 2,5 милиона квадратни метра, като очакванията са то да намалява значително до три години“, каза Киров.

Той обаче е на мнение, че нивата няма да минат 20%. Обяснението, според експерта, е че много от проектите са в активен строеж, но почти няма такива, които са в концептуална фаза. Георги Киров напомни, че влияние оказва ръстът на строителните разходи и цените на земите.

Експертът е на мнение, че наличието на толкова свободна площ и наличието на работна ръка е предимство за привличането на нови компании в страната.

„В края на миналата година и началото на тази виждаме доста нововлизащи компании – договарят се в момента, в средата на тази година ще бъде ясно какво се случва“ коментира Киров.

Защо наемните цени на бизнес имотите няма да намаляват? Какво се случва с пазара на търговски площи? Ще се сменят ли собствениците на големите молове? Ще успеят ли ритейл паркове край малките и средни градове в България да привлекат клиентите и наемателите на моловете? Какво още се случва в различните сегменти на имотния пазар може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *