• сб. апр. 13th, 2024

Даниел Митов през 2007 г.: ГЕРБ не е дясна партия. Аз не съм масажирал ушите на Живков!

Bychaspic

апр. 15, 2021

В сряда лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов обяви, че кандидатът на партията за премиер няма да бъде той, а „друг министър-председател с много ясна европейска, натовска ориентация“ и посочи името му – Даниел Митов.

Митов се вписва напълно в тази формулировка. След като изненадващо беше поставен на второ място в листата на ГЕРБ в 25 МИР София и то веднага след Борисов, Митов обясни, че „носи със себе си експертиза, която се цени от ГЕРБ и Борисов.“ По-късно стана ясно, че той е станал и член на ГЕРБ.

“Подготвен съм да ръководя изпълнителната власт, защото от 20 години съм в политиката“, обяви убедено днес, при влизането си в парламента, номинираният от ГЕРБ за премиер Даниел Митов. Това, което той спести, е, че кариерата му в тази област е свързана с честа смяна на убежденията.

43-годишният Даниел Митов, е класически политически хамелеон. За 43-годишната си възраст е успял да премине през три партии. Политическата му кариера започва през 2006 г. като член на ДСБ по времето на Иван Костов. Избран е за заместник-председател на партията през 2007 г. 

През 2012 г. Митов, заедно с Прошко Прошков, Петър Николов и Христо Ангеличин, напуска ДСБ и се присъединява към партията Движение България на гражданите на Меглена Кунева. Избран е за член на Националния съвет на партията и остава такъв до есента на 2012 г., когато се оттегля от политиката.

По време на прелитането му през тези формации и убежденията му търпят метаморфоза. През 2007 г. той не пести иронията си към бъдещите си съпартийци и заявява: “ГЕРБ не е дясна партия. Целта на Бойко Борисов е тази, която навремето си постави Симеон Сакскобургготски през 2005 г., да подмени автентичната десница. Ако успее, ще направи това, което стори НДСВ. Ще „открадне“ част от избирателите демократи и ще ги „подари“ на БСП и ДПС.

На сайта на ДСБ още стои негово интервю от 2007 г., в което се виждат тогавашните му политически възгледи и отношението му към партия ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов.

Вижте какво казва Даниел Митов в интервюто, взето непосредствено преди местните избори през 2007 г:

Даниел Митов: ГЕРБ не е дясна партия

17.10.2007

1. Коя партия е по-дясна -ДСБ или ГЕРБ? Защо?

– ГЕРБ не е дясна партия. Целта на Бойко Борисов е тази, която навремето си постави Симеон Сакскобургготски през 2005 г., да подмени автентичната десница. Ако успее, ще направи това, което стори НДСВ. Ще „открадне“ част от избирателите демократи и ще ги „подари“ на БСП и ДПС.
ГЕРБ е тръгнала да копира създаването на НДСВ. Безразборна и аморфна група от хора, очакващи по някакъв начин да влязат във властта. Борисов се хвалеше с това, че хора от БСП се „вливат“ в редиците на ГЕРБ. Нима една дясна по същността си партия би била привлекателна за леви хора? Това, че си казал няколко думи срещу Станишев, не те прави десен.

2. Опишете с три-четири кратки изречения какви са особеностите на една истински дясна партия.

– В българския исторически контекст десницата трябва да е антикомунистическа. Борисов е бил член на комунистическата партия, а през 1990 г. е напуснал деполитизиращото се МВР с аргумента, че не иска да изостави БКП. През 90-те години ролята на десницата беше да отстоява ценностите на демокрацията. По това време Бойко Борисов беше бодигард на Тодор Живков. И не на последно място десницата е длъжна да знае истината за миналото. По този повод Борисов се отличи с това, че освети с прожектори паметника на съветската армия, очевидно смятайки го за някаква голяма ценност. Ако мавзолеят не беше разрушен, щеше да освети и него.

3. Какво най-добро можете да кажете за Бойко Борисов?

– Полага респектиращи усилия да прочете книгата „Пиратът папа“, с което не пропуска да се хвали вече втора година.

4. Какво най-лошо можете да кажете за Бойко Борисов?

– Не е нужно да казвам нищо, просто трябва да го оставим той да говори.

5. Възможна ли е въобще властова коалиция между ГЕРБ и ДСБ според вас и при какви условия?

– Ако някой ви каже, че в политиката нещо е невъзможно, значи ви лъже.

6. Какво би могло да накара ДСБ и ГЕРБ да си взаимодействат? Възможно ли е въобще такова взаимодействие?

– Честно казано, не мога да се сетя за обстоятелство, което би довело до това.

7. Какви са според вас разликите между ДСБ и ГЕРБ?

– Аз не съм милиционер и никога няма да бъда. Не съм мутра и никога няма да бъда. Не съм масажирал ушите на Тодор Живков и никога няма да бъда приятел с Георги Първанов. Необходимо ли е да изброявам повече разлики?

9. Има ли някакви прилики между ДСБ и ГЕРБ?

– И двете са политически партии, регистрирани според Закона за политическите партии.

10. Ще има ли предсрочни парламентарни избори? Бихте ли работили за предсрочни парламентарни избори? Как бихте ги предизвикали?

– Предсрочни парламентарни избори може да предизвика не опозицията, а некадърността на управляващите. Като гледам Станишев, Вълчев и Орешарски, започвам все повече да се обнадеждавам в тази посока. Ако трябва да бъда по-сериозен, това правителство е опасно за България и е дълг на всяка демократична политическа сила да работи в посока то да си отиде час по-скоро.

11. Подкрепяте ли учителската стачка?

– Демократи за силна България не просто първи подкрепихме стачката на учителите, а оказахме конкретна помощ в експертизата и икономическите аргументи. Именно тук е разликата между истинската и фалшивата опозиция. Докато ние правехме това, Бойко Борисов и ГЕРБ се скриха някъде и в продължение на седмици не заеха категорична позиция.

12. Смятате ли, че преди изборите трябва да има вот на недоверие към правителството?

– В тази ситуация опозицията не бива да се води от партийните си интереси, а от интересите на учителите и родителите. Ако един вот на недоверие може да помогне учителите да излязат от унизителното положение, в което са поставени, то никакви тактически аргументи не трябва да го възпрепятстват.

13. Кого бихте избрали за съперник на балотаж – Бойко Борисов или Бриго Аспарухов?

– Честно казано, няма никакво значение. Те са продукт на една и съща милиционерска среда. Даже понякога ми се струва, че дори физически си приличат.

14. Какъв е брутният вътрешен продукт на България на глава от населението?

– Прогнозираният от Централната банка БВП за 2007 е около 55,7 млрд. лв., което прави около 7328 лв. БВП на глава от населението. Ако България бе запазила тенденцията на реформите от 1997-2001, тези числа сега щяха да са значително по-високи.

15. Между какво избираме на кметските избори, които идват?
(Избор между какви личности и какви особености на управление)

– Между един млад и енергичен човек и амортизиран бивш полицай. Между компетентен и с впечатляваща професионална биография кандидат и една мутра. Или ако трябва да го кажа метафорично, избираме между кандидата на тези, които слушат джаз, и кандидата на слушащите чалга.

16. С какво Бойко Борисов превъзхожда Мартин Заимов?

– С телесната си маса. С впечатляващото си приятелство с турбофолк „иконата“ Цеца Величкович. И най-вече с добрите си познания върху живота на „Пиратът папа“.

17. Как се чувствате в сянката на Костов?

– Ужасно засенчен. Все по-сериозно обмислям идеята да дам пресконференция, на която да разкажа колко авторитарен лидер е Костов и каква вина носи за глобалното затопляне и Първата световна война. И че, както каза един приятел: „Костов е вегетарианец не защото обича животните, а защото мрази растенията“.

18. Какво най-добро можете да кажете за вашия съперник Цветан Цветанов, ако го познавате?

– Нямам лични наблюдения.

19. Какво най-лошо можете да кажете за вашия съперник Цветан Цветанов, ако го познавате?

– Не го познавам, за да мога правя подобни оценки.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *