• нд. юли 21st, 2024

Данъчното облекчение е спестило на британските купувачи на жилища 6 млрд. паунда

Bychaspic

ное. 23, 2021
Данъчното облекчение е спестило на британските купувачи на жилища 6 млрд. паунда

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Ваканцията от гербовия налог, която беше въведена след първата блокада заради коронавируса миналата година, е спестила на купувачите на жилища в Англия 6,4 млрд. паунда, като близо половината от спестяванията са били от полза за хората, които са купили имоти на цена над 500 хил. паунда, сочи анализ на консултантската компания Savills, цитиран от Financial Times.

Данните подчертават мащаба на удара за данъчните приходи от мярката. Тя беше въведена от финансовия министър Риши Сунак през юли миналата година, за да подкрепи жилищния пазар след отмяната на ограниченията заради пандемията.

Но имотни експерти се съмняват дали стимулът е бил необходим предвид нивото на натрупаното търсене по онова време.

Лусиан Кук, ръководител на жилищните анализи в Savills, казва, че не е „напълно ясно“ до каква степен ваканцията от гербовия налог се е отразила на поведението на купувачите предвид ниските лихви. Пандемията също така е довела до промяна от живот в града в живот на село.

„Предполагам, че ваканцията беше един от катализаторите, но фундаментално стимулът беше преоценката на жилищните нужди, а кислородът за пазара беше ниската цена на дълга“, смята Кук. „Мисля, че те (финансовото министерство) ще погледнат назад и ще разберат, че това беше доста щедра данъчна отстъпка в момент, когато пазарът е доста силен“, допълва той.

Още по темата

Хенри Прайър, независим брокер, казва, че ваканцията от гербовия налог не е повлияла на поведението на купувачите. „Никой не е взел решение да купи или е бил мотивиран да купи различно жилище заради ваканцията от гербовия налог“, отбелязва той.

Според него това се потвърждава и от факта, че търсенето е останало силно след края на ваканцията. Прайър смята, че големите губещи са били купувачите на първо жилище, които са се сблъскали със силна конкуренция там, където преди са се радвали на данъчни облекчения, предназначени конкретно за тях.

Анализът на Savills на официалните данни за тримесечието е установил, че от юни 2020 г. до септември тази година са сключени 1,58 млн. сделки, което е ръст с над една пета спрямо същия 15-месечен период преди пандемията от юни 2018 г. Продажбите на жилища на цена между 500 хил. паунда и 1 млн. паунда са нараснали със 71%, а сделките с имоти на цена над 1 млн. паунда са се увеличили със 75 на сто.

Двуфазното данъчно облекчение първоначално важеше за първите 500 хил. паунда при покупка на каквото и да е жилища, което предлагаше максимално спестяване от 15 хил. паунда. Освободеният от данъци лимит беше намален наполовина до 250 хил. паунда в края на юни тази година и приключи в края на октомври.

Въпреки че 6,4-те млрд. паунда са изгубени приходи от финансовото министерство, приходите от гербовия налог за 15-месечната ваканция са се свили само с 1 млрд. паунда до 9,6 млрд. паунда спрямо еквивалентния период през 2018-2019 г., сочат данните на Savills.

Според Кук данъчните приходи по време на ваканцията са били подкрепени от големия ръст на дела на жилищата над 1 млн. паунда в общия обем от продажбите. Анализът е установил, че малко под 42 хил. имота са сменили собственика си на цена над 1 млн. паунда през периода на ваканцията, с което нетните приходи на финансовото министерство от гербовия налог са достигнали 5 млрд. паунда.

„Временното намаляване на гербовия налог помогна да защитим стотици хиляди работни места, които разчитат на имотния пазар, чрез стимулиране на икономическата дейност“, отбеляза финансовото министерство.

Цените на жилищата нараснаха с 13,2% на годишна база през юни 2021 г., най-високия ръст от ноември 2004 г., показаха данни на британската Национална статистическа служба. Средната цена на жилищата през юни беше 266 хил. паунда, с 31 хил. паунда повече спрямо същия месец година по-рано.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *