• ср. юли 24th, 2024

Датската централна банка: Собствениците на жилища избират все по-рискови заеми

Bychaspic

юни 9, 2022
Датската централна банка: Собствениците на жилища избират все по-рискови заеми

Снимка: Freya Ingrid Morales/Bloomberg

Собствениците на жилища в Дания избират все по-рискови заеми. За това предупреди централната банка на Дания, която отново повтори по-ранните си препоръки за по-затегнати правила за отпускане на кредити, съобщи Ройтерс.

„Големият брой заеми с tекущо плащане само на дължимата лихва са структурен проблем, защото правят собствениците на жилища по-уязвими към по-нататъшен спад в цените на жилищата“, написа централната банка в своя двугодишен доклад за финансовата стабилност.

Стрес тест, проведен от банката, показа, че някои големи кредитни институции в страната са близо до това да нарушат изискванията за капиталовите резерви в случай на „тежка рецесия“. „Следователно те (банките) имат нужда от сегашния си излишен капитал, за да издържат на стреса“, допълни датският регулатор.

Още по темата

Подобно предупреждение отправи и Европейската централна банка (ЕЦБ) през май, когато каза на търговските банки в еврозоната да се подготвят за неравен път, осеян с трудности, тъй като войната в Украйна нанася удар върху икономиката, а рязкото покачване на лихвите прави пазарите по-волатилни.

„Помолихме банките да преоценят очакванията си и капиталовите си траектории на фона на новата макроикономическа картина, като вземат предвид различните сценарии“, каза Андреа Енрия, председател на надзорния орган на ЕЦБ, пред италианския ежедневник Repubblica.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *