• чт. сеп. 28th, 2023

Денков: По всяко от исканията на земеделците можем да предложим решение

Bychaspic

сеп. 19, 2023

По всяка от точките, които бяха поставени от протестиращите, можем да предложим решение или да обясним как ще търсим решение, заяви премиерът Николай Денков в изявление пред медиите в Министерския съвет след среща с представители на протестиращите земеделски производители.

В срещата с контактна група от Инициативен комитет за общонационален земеделски протест са участвали министърът на финансите Асен Василев и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, предаде БТА.

По отношение на слънчогледа предстои разговор с премиера на Украйна, в който ще обясня, че в дискусиите сме обсъдили, че ще има определена квота за България и тя ще бъде разрешена, когато уточним колко е голяма. В близкия период няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна, увери премиерът Никола Денков.

По отношение на останалите продукти и в момента се водят преговори с Европейската комисия и Украйна, заедно с министрите на земеделието на страните членки на ЕС, добави той.

По думите му досега не са установени никакви проблеми по отношение на качеството на селскостопанските продукти. 

„Те се проверяват така, както се внасят продуктите от трети страни и при най-малки индикации за нарушения на изискванията те ще бъдат връщани обратно в Украйна“, каза Денков.

Поехме ангажимента, че до 30 септември ще бъдат изплатени средствата за компенсации, които са поставени като изискване от протестиращите, добави Денков.

Министерството на земеделието ще съкрати срока за подаване на заявки и плащанията ще бъдат направени максимално бързо, в рамките на седмица или две, каза още премиерът.

По-рано днес министърът на земеделието Кирил Вътев разговаря с протестиращите за проблемите в бранша и възможните решения.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *