• ср. май 29th, 2024

Десетилетният силен ръст на жилищните пазари в Европа е под натиск

Bychaspic

май 25, 2023

В идните месеци се очаква да се стигне до консенсусни цени между продавачи и купувачи на по-ниски нива

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Десетилетният силен ръст на инвестиционните жилищни пазари в Европа, стимулиран от ултраниските лихви, е подложен на силен натиск от повишаването на лихвите от Европейската централна банка (ЕЦБ). Цените са в стагнация заради голямото разминаване в очакванията на повечето купувачи и продавачи, но сега има признаци за сключване на по-големи сделки и в идните месеци може да се появи по-ниска консенсусна цена, сочи доклад на компанията Catella за жилищните пазари, цитиран от онлайн изданието Property Magazine.EU.

„След месеци на стагнация заради бързия ръст на лихвите първите значими сделки на жилищните инвестиционни пазари започват да се случват отново, основно благодарение на силното натрупано търсене на жилища в европейските градове, на което отговаря много ограничено предлагане. Но все още очакваме, че ще са нужни няколко месеца, преди да се появи общ пазарен консенсус на по-ниски нива на цените, около който инвеститорите да се обединят, позволявайки на обема от сделки и на ликвидността да се възстановят“, коментира проф. д-р Томас Бейерле, ръководител на отдела за анализи на Catella Group.

„Ръстът на доходността по облигациите, който предлага на инвеститорите стабилна възвръщаемост и инструментите с фиксирана доходност, които са по-нискорискова алтернатива на недвижимите имоти, вероятно също ще допринесат за понижаването на цените на жилищата“, допълва той.

„Фундаменталните условия на европейските жилищни пазари остават непроменени. Но по-трудните условия за финансиране водят до рязък спад на новите разрешения за строеж и така предлагането на апартаменти ще намалее забележително през идните месеци“, коментира д-р Ларс Вандрей, старши анализатор на жилищните инвестиционни пазари в Catella.

„Същевременно търсенето остава високо, като тласка наемите и заетостта нагоре. Социалните аспекти на достъпността на наемите ще останат в центъра на вниманието на медиите и на политиците в Европа. Очакваме доходността да се стабилизира през второто полугодие“, допълва той.

В анализа са включени тенденциите на жилищните пазари в 63 града в 20 страни в Европа. Property-Magazine.EU обобщава основните резултати:

• Средният наем на жилищата (всички години на строителство) в 63-те европейски града, включени в допитването, достига 17,25 евро на кв. м на месец, с 2,5% повече спрямо третото тримесечие на 2022 г.

• Най-ниски са наемите в Лиеж, Белгия, 9,50 евро на кв. м, следван от Бърно в Чехия със средно 10 евро на кв. м.

• Лондон е градът с най-високите средни наеми от 33,10 евро на кв. м. Британската столица изпреварва Женева в Швейцария, където средният наем достига 31 евро на кв. м. Следва Люксембург с 30 евро на кв. м.

• Средната покупна цена на апартамент в Европа (всички години на строителство) през първото тримесечие на 2023 г. достига 5235 евро на кв. м. Тя варира от 1720 евро на кв. м в Лахти (Финландия) до 15 250 евро на квадрат в Женева.

• Средната доходност от жилищни сгради в Европа е 3,97%, това е ръст с 37 базисни пункта спрямо третото тримесечие на 2022 г.

• Най-ниската доходност от всички европейски жилищни пазари е отчетена в Стокхолм от 1,75%, с 40 базисни пункта повече спрямо третото тримесечие на 2022 г., следвана от 2% в Цюрих и ръст с 60 базисни пункта спрямо същия период.

• Най-привлекателната доходност от жилищна сграда може да бъде намерена в балтийските градове Вилнюс (5,50%) и Рига (5,40%), както и във Вроцлав, Полша, също с 5,40%.

• Въз основа на настоящите пазарни цени за апартаменти под наем и допускането, че „студеният наем“, изключващ разходите за комунални услуги и такси за обслужване, съставлява 25% от разполагаемите доходи на местните домакинства, тези в австрийския град Грац могат да си позволят най-големите апартаменти. Заради относително ниските доходи достъпните жилища в полските градове математически са най-малко.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *