• чт. апр. 25th, 2024

Десислава Атанасова: Този КСНС беше безсмислен, председателят на парламента не се изказа нито веднъж

Bychaspic

ян. 11, 2022

– Поведението на шефа на Народното събрание е безотговорно, написахте във Фейсбук по повод на новината, че Никола Минчев е с коронавирус. Това кога се разбра, г-жо Атанасова?

– Аз разбрах от съобщения в медиите късно снощи след Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), че г-н Минчев е с потвърдена коронавирусна инфекция. Но на самото заседание на КСНС г-н Минчев уведоми, че колегата, председател на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ (б.р. – Андрей Гюров) отсъства поради заболяване от коронавирус. И беше редно, ако той е контактувал с него или, ако не се чувстваше добре преди и по време на самото заседание, най-малкото да бъдем предупредени, че има такава опасност.

– Той видимо как се изглеждаше, как се чувстваше – добре или недобре?

– Не мога да преценя като страничен наблюдател, а и не го познавам толкова добре. Но при всички положения, коронавирусна инфекция не се развива в рамките на шест часа. Тя се развива преди това, най-малкото има някакви симптоми. Беше редно поне да сподели, че не се чувства добре или, че има някаква опасност да е заразен, ако е контактувал с председателя на ПГ на „Продължаваме промяната“.

– Кой седеше най-близо до него?

– Президентът. На КСНС, който се възглавява от президента, президентът заема позицията на председателстващ, от едната му страна е председателят на парламента, от другата е премиерът. След г-н Минчев имаше едно свободно място, заради отсъствието на председателя на най-голямата група. Следващата бях аз, на разстояние около метър и половина от него.

– Г-в Минчев излизаше ли по време на заседанието, изказва ли се?

– Не се изказа нито веднъж по нито една тема. Не съм обърнала внимание на поведението му, защото не съм подлагала на съмнение, че всички сме осъзнаващи, че трябва да сме в добро здраве на този консултативен съвет.

– Той с маска ли беше през цялото време?

– Не мога да твърдя това. Имаше сервирана вода, кафе, чай. Съвсем нормално е човек, за да отпие глътка вода, да си свали маската. Но достатъчно дълго време пребивавахме там и не знам дали единствено една предпазна маска би спасила останалите, ако е имало достатъчна наситеност на вируса.

– Защо КСНС продължи толкова дълго – шест часа?

– Защото се обсъждаше детайлно докладът на Министерството на външните работи, докладите на службите за сигурност. Ние, представителите на парламентарните групи изразявахме различни становища. Имаше нюанси на становищата – едни настояваха за едно, други – за друго.
Ние от ГЕРБ много отдавна казахме, че този консултативен съвет е безсмислен, защото промяна в позицията няма. И аз още при откриването на КСНС потвърдих отново нашата теза и зададох на президента въпроса каква е причината за консултативния съвет. Тъй като промяна в позицията няма, няма някакви допълнително настъпили обстоятелства, които да ни карат да преразгледаме настоящата позиция или да заемем друга позиция и да предложим на изпълнителната и на законодателната власт – с това започнах.

Моята теза винаги е била, че позицията на България трябва да бъде такава, каквато е била до вчера. Затова и реакцията ми след КСНС беше такава – че действията на който и да е държавник се оценяват само, ако бъдат потвърдени. И това вчера се случи, т.е. и Договорът, който е подписан 2017 г., и Рамковата позиция, и Декларацията на 44-ото Народно събрание, където мнозинството беше на ГЕРБ, са били правилни. Това беше оценката, която дадоха на вчерашното заседание членовете на консултативния съвет, въпреки че вече сме в друг състав.

– Имаше ли противоречия на заседанието?

– Имаше, но няма да влизам в детайли, все пак заседанията на КСНС са секретни.

– Как се стигна до текста, който президентът Радев прочете след заседанието – той предварително ли беше представен на участниците в КСНС или беше изработен в хода на заседанието?

– На участниците бяха предлагани други текстове. Този текст беше всеобщ консенсус, изработен по време на заседанието.

– Имаше ли противоречия между позициите на президента Радев и премиера Петков?

– Казах вече – заседанията на съвета са секретни.

– Питам ви, защото е интересно какво е било становището на премиера, който до този момент смяташе, че за шест месеца въпросите със Скопие може да бъдат решени, а консултативният съвет стигна до заключение, че не поставяме срокове, искаме резултати.

– Точно такава е и позицията, която и досега е отстоявала България. Че договорът за добросъседство и сътрудничество не е случаен в правния мир, а той е международен договор, ратифициран от двата парламента. И е условие за подкрепа от страна на България за по-нататъшния преговорен процес на Македония с ЕС.

Аз съм следяла всички медийни изяви на премиера по темата, за да се запозная с неговата позиция, но не знам дали е запознат в детайли с договора и всички документи, които България е отстоявала през тези години. Той предлагаше просто да се неглижира като че ли и смесената историческа комисия и нейната работа – поне публичните му изявления за това говореха. Че той си представя, че само работни групи, които да се концентрират върху икономика, свързаност, инфраструктура биха могли да решат отношенията между нашите две държави. Но на първо място има политически въпроси, които трябва да бъдат уточнени.

– След този консултативен съвет има ли смисъл премиерът Кирил Петков да ходи в Скопие?

– През изминалите няколко седмици много анализатори, политолози и хора, които добре познават и преговорния процес и темата за Северна Македония коментираха това. Ако не се лъжа проф. Топалов, участник в смесената комисия, каза, че е много по-добре тук, в България, да дойде премиерът на Северна Македония. Но това е лично решение на премиера, не мога да кажа, че го намирам за особено правилно.

– Цялото решение на КСНС не е ли в противоречие с идеята на Кирил Петков, че проблемите със Северна Македония могат да се решат бързо?

– Решението на консултативния съвет потвърждава позицията на България, каквато е била и досега. Да, смятам, че проблемите, каквито и да ги има, трябва да се решават, но това е обвързано с действието на договора. Този Договор действа от 2017 г., няма предприети много от стъпките, които той изисква, и това наистина е показателно за отношенията между двете държави. Задължително е премиерът да разбере, че има политически въпроси преди икономическите или каквито и да е други съображения за работа на тези групи, които той структурира и които ще надграждат отношенията с РСМ.

– Странно е, че премиерът Кирил Петков не се изказа след заседанието, защо според вас?

– Доколкото знам, от всички участници в КСНС само аз направих обръщение към медиите и г-н Христо Иванов, който потвърди нашата теза, че новината е, че няма новина. Че КСНС беше абсолютно ненужен и че позицията на България остава същата. Наистина е странно, че премиерът не взе участие, но това сигурно е лично негова пиар стратегия.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *