• чт. окт. 28th, 2021

Дете на 1 година е сред жертвите на COVID-19 у нас, броят на заразените рязко расте

Bychaspic

окт. 13, 2021

Тревожни данни за разпространението на коронавирус у нас. За последното денонощие починалите са 93. Сред тях е и момиченце на 1 годинка. То е починало в Инфекциозната клиника на Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив. По информация на БНТ детето е от Ардино и е било с тежки генетични увреждания.

„Имаме случай на починало дете на 1-годишна възраст в УМБАЛ „Св Георги“. От понеделник от данните, които излизат от информационната система, служителите на РЗИ установиха случая, който беше настанен за лечение в интензивното отделение и към днешна дата детето е с екзитус. Било е на интубация, състоянието е било най-вероятно тежко и днес детето е починало“, каза Сийка Димчева, директор на РЗИ-Пловдив.

Кривата на заразените отново тръгна стремглаво нагоре. На много места в страната вече затегнаха мерките. В София заразените за последните денонощие са над 900.

Рекорден е процентът на положителни проби за коронавирус – те са над 19 на 100 от направените близо 18 000 теста през изминалото денонощие. Близо 3 500 са новите случаи на заразени, 951 от тях са в столицата.

787 са новопостъпилите за денонощие в болнични заведения. Над 91% от тях не са ваксинирани. Общо 5 646 са пациентите с ковид в болница, 485 от тях са в интензивни отделения.

На този фон председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов заяви в ефира на БНТ, че ситуацията пред кабинетите е трагична – объркване на потоците, никакъв ред и болни от всички възрасти. Според него трябва да има пълно затваряне в София, за да се успокои ситуацията с разпространението на заразата.

„Обикалят линейки от лечебно заведение на лечебно заведение. Има и починал човек вече в линейка, така че това не трябва да го допускаме. Това, което се случи есента, ноември миналата година, пролетта – това не трябва да се допуска. В момента трябва да бъде обявен пълен локдаун, поне за град София казвам. Тези ковид зони в този вид, в който са към момента, не работят. Това, което работи в София в момента, е срещу заплащане. Искат се пари за рентгенови снимки, искат се пари за бързи антигенни тестове. Това всъщност, което беше идеята да бъде безплатно и да е като спасителен пояс за хората, които не могат да стигнат по някакъв начин до личния си лекар да отидат в тия ковид зони, не проработи“, заяви д-р Миндов.

Що се отнася до темпа на ваксинация – 7 669 дози са поставени във вторник. Със завършен ваксинационен цикъл са близо 1 милион 370 хиляди души.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.