• ср. май 29th, 2024

Джонсън разширява ограниченията за „мръсни пари“ на руснаци в британски имоти

Bychaspic

фев. 28, 2022
Джонсън разширява ограниченията за "мръсни пари" на руснаци в британски имоти

Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Великобритания ще засили ограничителните мерки срещу „мръсните пари“ по думите на премиера Борис Джонсън, като внесе законопроект на правителството за икономическите престъпления в понеделник, съобщава Ройтерс.

Мярката е стъпка напред в реакцията срещу нахлуването на Русия в Украйна.

Дългоотлаганият законопроект ще бъде внесен в момент, когато много депутати от опозицията и от управляващата Консервативна партия призовават правителството на Джонсън да направи повече, за да спре притока на руски пари в Лондон, наричан от някои „Лондонград“.

„Няма място за мръсни пари във Великобритания. Вървим по-бързо и по-твърдо към разрушаване на фасадата, зад която от толкова отдавна се крият тези, които подкрепят кампанията на (руския президент Владимир) Путин за унищожение“, заяви Джонсън.

„Поддръжниците на Путин са предупредени – няма да ви остане място, където да криете неправомерно постигнатите си печалби“, допълни британският премиер в комюнике.

Още по темата

По-ранни мерки не успяха да сдържат особено руски олигарси да използват Лондон като предпочитана западна столица, в която да харчат големи суми за имоти, образование и луксозни стоки.

Правителството съобщи, че новият законопроект ще помогне на Националната агенция за борба с престъпността да предотвратява възможността чуждестранни собственици да перат парите си в британски имоти и ще гарантира, че още „корумпирани олигарси“ може да получат съдебно разпореждане за необяснено богатство.

То беше въведено през 2018 г., за да помага на властите в борбата с незаконното богатство на чужденци, заподозрени в корупция и сериозни престъпления. Разпорежданията обаче се използват рядко заради често високите съдебни разходи.

Новият закон ще въведе Регистър на чуждестранните дружества, изискващ анонимни чуждестранни собственици на имоти във Великобритания да разкриват истинската си самоличност.

Дружествата, които не декларират собственика си, ще бъдат изправени пред ограничения да продават имотите си, а нарушителите на правилата може да получат до пет години затвор, съобщи правителството.

Съдебните разпореждания за необяснено богатство също ще бъдат реформирани, за да предотвратят възможността хора да се крият зад кухи компании, и ще дадат на правораздавателните агенции повече време за преглед на материалите, защитавайки ги по този начин от значителни съдебни разходи, ако делата са неуспешни.

В законопроекта е включена и мярка, която позволява Регистърът на чуждестранните дружества да се прилага ретроспективно за имоти, закупени от чуждестранни собственици до 20 години по-рано в Англия и Уелс и след декември 2014 г. в Шотландия.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *