• пн. апр. 22nd, 2024

Дойче веле: Лашет или Зьодер – кой е по-добрият кандидат за канцлер?

Bychaspic

апр. 12, 2021

Армин Лашет или Маркус Зьодер – кой да е кандидатът за канцлер на ХДС и ХСС? Този въпрос поставя Дойче веле, а решението се очаква съвсем скоро. Според проучванията, 54% от германците смятат, че Зьодер би бил по-добрият кандидат.

Политикът, който ще бъде издигнат като кандидат за канцлер от посестримите партии Християндемократически съюз (ХДС) и Християнсоциален съюз (ХСС), има големи шансове да застане начело на Германия. В близо 72-годишната история на ФРГ над половин век канцлерът е бил представител на християндемократите. Сега, около половин година преди изборите за нов Бундестаг, съюзът между двете партии продължава да води в социологическите проучвания.

Меркел се оттегля след 16 години на канцлерския пост

Днес обаче всичко е различно. Позициите на ХДС/ХСС са отслабени. А причините за това се крият най-вече в управлението по време на пандемията. Критиките към кризисния мениджмънт на правителството се отразиха тежко на християндемократите. Скандалите около закупуването на защитни маски принудиха няколко депутата да подадат оставка.

И още: след 16 години на канцлерския пост Ангела Меркел се оттегля. Тя оставя една партия, изгубила не само ориентация и посока, но и голяма част от гласоподавателите си. Според последните социологически проучвания, днес християндемократите се радват на около 28% доверие. А Зелените им дишат във врата. На последните парламентарни избори през 2017 година партията на Меркел спечели 32,9% от гласовете.

Днес желаещите да станат кандидат за канцлер на Съюза ХДС/ХСС са двама: Армин Лашет – министър-председател на Северен Рейн-Вестфалия, който беше избран за председател на ХДС през януари, и Маркус Зьодер – председател на сестринската партия ХСС и премиер на Бавария. Тъй като ХСС е активна единствено в Бавария, обикновено се смята, че кандидатурата на ХДС е без конкуренция.

Все повече германци искат Зьодер

Само че тази година е различно. Зьодер, динамичният премиер на Бавария, заложи на сравнително ясна линия по време на пандемията. Той подкрепяше по-строгите ограничения, заставайки така зад канцлерката Меркел, и беше скептично настроен към разхлабването на мерките. Въпреки това мнозинството германци му гласува доверие. Лашет беше много по-непоследователен в политиката си. През лятото на 2020 година той се застъпваше за разхлабване на мерките, което според много експерти доведе впоследствие до ръст на инфекциите. Сега обаче новият председател на ХДС застава зад идеята за строг и кратък локдаун, подобно на Меркел и Зьодер. Само че липсата на последователност навреди на имиджа му. Дори Меркел разкритикува лично политиката на своя наследник в партията.

Според проучване на социологическия институт YouGov от средата на месец март, 41% от германците искат Зьодер да води кампанията на ХДС/ХСС наесен, а едва 14% се застъпват за Лашет. Сред избирателите на ХДС/ХСС подкрепата за Зьодер е дори 63%, а за Лашет – едва 12%. А според допитването на Infratest dimap от 1 април, проведено по поръчка на обществено-правната телевизия АРД, 54% от германците смятат, че Зьодер е по-добрият кандидат за канцлер срещу 19% за Армин Лашет. Сред привържениците на ХДС/ХСС резултатите изглеждат така: 79% за Зьодер срещу 29% за Лашет.

Следващото правителство: християндемократи и зелени?

Дълго време Маркус Зьодер повтаряше, че вижда бъдещето си в Бавария и не проявяваше интерес към канцлерския пост. Ето, че сега обаче той декларира желание да се кандидатира за канцлер. Малко преди да обяви решението си един негов ход накара мнозина да подозират, че той има такива намерения: Зьодер изпрати писмо до министър-председателите на другите федерални провинции, в което настоя най-после политиката по отношение на пандемията да бъде координирана. Впечатление направи това, че Зьодер е написал писмото заедно с Винфрид Кречман, министър-председателя на Баден-Вюртемберг, който е представител на Зелените. Зьодер е в добри отношения със Зелените и напоследък често се застъпва за защитата на климата. А една бъдеща коалиция със Зелените звучи като най-реалистичния сценарий в следващия Бундестаг.

Днес изпълнителното бюро на ХДС обсъди въпроса за канцлерската кандидатура и, както се очакваше, застана зад Армин Лашет. Ръководството на ХСС също заседава днес по темата. Общото решение на ХДС и ХСС се очаква до десет дни. Наскоро Армин Лашет заяви: „Ще решим според критерия кой има най-добрите перспективи да спечели изборите в цяла Германия“. А в момента това със сигурност е Маркус Зьодер.

Автор Йенс Турау
Дойче веле

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *