• вт. окт. 3rd, 2023

Доклад на WWF: ЕС е вторият по големина унищожител на гори в света

Bychaspic

апр. 14, 2021

Организацията за опазване на околната среда WWF описа ЕС като втория по големина унищожител на гори в света. 16% от глобалното обезлесяване на тропическите гори е извършено заради доставки до страните от Общността, съобщава германският телевизионен канал ZDF, цитиран от Агенция „Фокус“.

Соя, говеждо, кафе – за да могат клиентите в европейските супермаркети да купуват тези продукти, други региони на света горите трябва да отстъпят.

За вноса в ЕС всяка година се изсичат тропически гори, четири пъти по-големи от размера на Боденското езеро. През 2017 г. 16% от обезлесяването на тропическите гори в световен мащаб във връзка с търговията се дължи на вноса в ЕС, според доклад на природозащитната организация WWF за годините от 2005 до 2017 г.

ЕС е на второ място в тази „световна класация“ след Китай (24%), изпреварвайки страни като Индия (9%) и САЩ (7%). В рамките на ЕС Германия е на върха на черния списък.

Според доклада най-големите причини за обезлесяване чрез внос в ЕС са търсенето на соята (около 31% от разчистената площ) и палмовото масло (около 24%), за чието отглеждане или производство предимно горите в Южна Америка и Югоизточна Азия биват изсечени. Следват говеждото, изделията от дърво, какаото и кафето.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *