• пн. апр. 22nd, 2024

Долита до Киев за 3 минути: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета „Циркон“

Bychaspic

мар. 27, 2024

На 25 март Русия изстреля две балистични ракети по Киев като според предварителната информация става дума за противокорабните „Циркон“ – едни от най-загадъчните ракети на въоръжение в руската армия. Това е втори документиран случай, когато Москва използва тези ракети срещу украинската столица. И двете бяха свалени от украинското ПВО, но отломките въпреки всичко нанесоха значителни щети.

Какво е известно за тези ракети и защо те са толкова опасни, разказва военният експерт Олег Жданов пред украинското издание ТСН. Според експерта „Циркон“ е всъщност модернизирана P-800 „Оникс“. Това е ракета с морско базиране, изстрелвана от кораби и подводници. Впоследствие Русия я модернизира, разработвайки комплекса „Утес“ с пусковата установка „Утес-100“. Ракетата може също така да се използва и от стационарния противокорабен комплекс „Бастион“.

Към днешна дата въпреки че „Циркон“ вече е на въоръжение в руската армия, тя всъщност не е преминала окончателно тестовете затова е трудно да се говори за окончателни тактико-технически характеристики. Известно е, че при модернизацията е увеличено теглото на бойната част на ракетата до 300-400 кг, както и нейната скорост – тя може да лети с около 9000 км/ч.

Жданов припомня, че това е вторият случай, когато Русия използва „Циркон“ – първият беше през февруари.

„В Руската федерация може да има няколко десетки ракети. Към днешна дата няма информация, че е започнало тяхното серийно производство. Те имат редица научноизследователски образци за провеждане на изпитания“, казва експертът. Той обаче отбеляза, че тя е по-опасна от „Кинжал“, защото „ако съдържа 400 кг тротил, то това е със 100 повече, отколкото в „Кинжал“, а освен това би трябвало да ускорява по-бързо.

Обсегът?

Жданов добавя, че точният обсег на ракетата още не е известен.

„Първо казаха, че е 500 км, после казаха 600, а сега някои източници в Русия говорят за 1000. Единственото, което може да се каже със сигурност, е, че е свръхзвукова ракета. Вероятно като „Кинжал“ – в някои части на траекторията може да ускорява до свръхзвукова скорост, но това не може да се установи просто чрез наблюдение. Фактът, че Patriot може да я свали, говори, че тук няма нищо особено“, каза Олег Жданов.

3 минути до Киев

Големият проблем е времето за полет на „Циркон“. Със свръхзвукова скорост ракетата лети до Киев за 3-3,5 минути, когато е изстреляна от територията на Крим, обяснява експертът.

„Не знаем със сигурност откъде се изстрелва – от кораби в Черно море, от руска подводница или от континента с помощта на комплекса „Утес“. Ще отбележа също, че Patriot може да сваля цели със скорост от не повече от 2100 км/ч., така че щом Patriot я сваля, това значи, че „Циркон“ лети с по-ниска от тази скорост“, добавя Жданов.

Много голяма разрушителна сила

„Циркон“ е високоточна, казва военният експерт. Има кръгово отклонение от изчислената точка на прицелване 10-20 метра. И въпреки че двете ракети бяха свалени над Киев, това не им е попречило да направят големи разрушения. Как именно Patriot сваля ракетите – тя отклонява балистичната ракета от курса ѝ, за да ѝ попречи да удари целта си. Patriot гарантирано ще удари балистичната ракета, ако има достатъчно време за реакция. Но има два сценария, казва експертът: или ракетата да бъде унищожена във въздуха и да се взриви – това е по-добрият вариант, защото тогава на земята падат дребни отломки, или по-честият сценарий – ракетата е частично унищожена във въздуха, но основната част пада на земята и се взривява. „Тогава виждаме такива ужасни последици. Но тя пада не където е прицелена, тъй като е отклонена от траекторията ѝ“, добавя Жданов. По думите му, ако „Циркон“ попадне в целта, радиусът на пълното унищожение може да достигне до 500 метра.

Източник Actualno.com

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *