• сб. апр. 13th, 2024

Доналд Тръмп се готви да „Спаси Америка“, а републиканците са изправени пред важно решение

Bychaspic

апр. 11, 2021

Ако сте привърженик на Доналд Тръмп, най вероятно, вчера сте получили СМС. Телефони „бипкаха“ из цяла Америка и особено в червените щати. Беше г-н Тръмп, изпратил съобщение, за да уведоми базата си, че официалните шапки Make America Great Again са отново в продажба. Онлайн магазинът на бившия президент беше затворен от сайта за електронна търговия Shopify непосредствено след бунта в Капитолия в САЩ на 6 януари. Но три месеца по-късно той се завръща, хостван на републиканска интернет платформа, наречена WinRed. Новият лозунг на г-н Тръмп е „Спаси Америка“, пише Ник Алън, главният кореспондент на The Telegraph за САЩ. Агенция „Фокус“ предава материала без редакторска намеса.

Продават се табели и значки „Спаси Америка“, халби „Не ме обвинявайте, аз гласувах за Тръмп“ и много други.

„Давам ВИ РАНЕН ДОСТЪП“, гласи съобщението на г-н Тръмп до симпатизантите му.

Повторното влизане на бившия президент в света на политическия мърчандайзинг има много сериозни последици. Той има дълг опит в това, да събира средства за кампаниите си именно по този начин. Парите от онлайн магазина ще отидат в комитета за политическо действие „Спаси Америка“, който бе основан от Тръмп на 9 ноември, три дни след изборите. „Спаси Америка“ вече има 85 милиона долара в банката от дарения, дори преди неизбежния потоп от средства от атрибути на тема Тръмп.

Това е огромна сума толкова далеч преди изборите за Конгрес през 2022 г. и следващата президентска надпревара през 2024 г. Това означава, че г-н Тръмп ще разполага с огромни ресурси, за да подкрепи кандидатите за Сената и Камарата на представителите през следващата година. Той ще бъде в състояние да катапултира политици по свой собствен образ като фаворити на републиканските първични избори, а съответно и в Конгреса.

Това ще затегне хватката му върху Републиканската партия. През почивните дни Тръмп ежегодната пролетна сбирка за донори на Републиканския национален комитет, която ще се проведе в собственото му имение във Флорида – Мар-а-Лаго.

Отделно тази седмица в Дорал, неговото голф игрище във Флорида, се провежда четиридневна среща на върха „Спаси Америка“ на Women for America First. В нея ще участват някои от най-яростните поддръжници на г-н Тръмп в Конгреса. За да ръководи разширяващата се операция за набиране на средства, той току-що привлече Сузи Уайлс, ветеран в апарата на Републиканската партия, която му помогна да спечели Флорида два пъти през 2016 и 2020 г. Бивши близки сътрудници, включително Кори Левандовски, Стивън Милър и Брад Парскале, работят активно по проекти.

Това очевидно не е човек, който излиза в политическа пенсия. И за да разсее всякакви съмнения, тази седмица Тръмп даде позволение на Милър да публикува в „Туитър“ снимка на кабинета му в Мар-а-Лаго, на която блести президентско бюро. Г-н Парскале ръководи имейл операциите на „Спаси Америка“, които през последните дни станаха по-активни и остри, призовавайки републиканците да „отвърнат на удара“.

Тъй като все още е блокиран в „Туитър“, г-н Тръмп сега използва имейлите, за да разпространява посланията си срещу Джо Байдън във връзка с граничната сигурност и да го обвинява, че реализира политика „Америка на последно място“.

Той също така призовава за бойкот на бейзболната Мейджър лига, след като тя премести Мача на звездите от Джорджия в знак на протест срещу плановете за въвеждане на нови изборни ограничения в щата. Тази седмица, в имейли от акаунта си „Спаси Америка“, г-н Тръмп се обяви срещу „ИЗБОРНАТА ИЗМАМА 2020“ и „Радикалните леви ЛУДИ“, преди да добави: „Освен това, честит Великден!“

Повторното му излизане на политическата сцена води до само едно заключение – че той иска да продължи да води Републиканската партия и да си осигури конкурентни позиции преди изборите през 2024 година, ако реши да се кандидатира на тях.

Как ще реагира Републиканската партия

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл може да направи много малко, за да се противопостави. Той е убеден, че явяване на междинни избори през 2022 година с кандидати на Тръмп ще навреди на Републиканската партия и ще намали шансовете ѝ да си върне контрола върху Камарата на представителите и Сената, които в момента демократите държат с много тънко мнозинство. Той вече обвини Тръмп за горчивата загуба на Сената през 2020 година. Но той може да направи много малко, извън това да призовава Тръмп да не подкрепя твърде екстремни кандидати, за да спечели изборите.

Междувременно, г-н Тръмп е надвиснал като тежък облак над всяко решение на всички други кандидат-президенти от Републиканската партия. Може да не е случайно, че новият му онлайн магазин тръгна часове, след като бившият му вицепрезидент Майк Пенс, претендент за 2024 г., обяви собствената си група.

Съветници на организацията на Пенс „Advancing American Freedom“ са няколко видни републиканци. Той трябва да започне публичните си речи по-късно този месец, но е доста малко вероятно да привлече такава подкрепа.

За много републиканци обаче единствено Доналд Тръмп може да „Спаси Америка“.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *