• нд. апр. 14th, 2024

Доц. Вацев: България трябва да заеме страната на НАТО и да участва в антируската кампания

Bychaspic

апр. 12, 2021

Доц. Валентин Вацев оцени риска от война между Украйна и Русия и заплахите за България

„Двете страни се заплашват взаимно и изглеждат много сериозни. За съжаление, положението на руско-украинската граница е деликатно и напрегнато.

Половината украински военни сили са на бойна позиция. Вчера разположиха отделната мотопехотна бригада на десен сектор. От своя страна Русия е разположила, според едни източници, 50 батальонни тактически групи, според други – 23.

Но дори 23 са твърде голяма сила“, коментира политическият анализатор доц. Валентин Вацев пред Bulgaria On Air.

По думите му причината за конфликта е не толкова характерът на участващите страни, колкото фактът, че съвсем скоро в Северно море ще завърши успешното строителство на „Северен поток 2“.

„Това означава, че Русия ще бъде провокирана да навлиза всячески в украинска територия, за да бъде в ролята на агресор.

Когато Европа признае Русия за агресор, това означава, че поддръжниците на „Северен поток 2″ в Германия ще трябва да замълчат и той няма да бъде завършен“, допълни доц. Вацев.

Той е категоричен, че и двете страни демонстрират готовност за война.

„Има сигурни доказателства, че НАТО няма да воюва, обещанията на САЩ са реални“, заяви експертът.

Относно рисковете за България, той коментира, че идват от необходимостта бъдещото българско правителство да поема ангажименти в конфликта между двете страни. Според него правителството трябва да поеме североатлантически ангажименти и да участва в антируската кампания, която се разгръща.

„Има 3 предпоставки и 3 условия за втора Студена война. Първата е пълното сатанизиране и демонизиране на двете страни взаимно.

Втората е ефективно икономическо разделение на световете. Третата я наблюдаваме сега – влизане в конфликт, в който двете страни балансират на ръба на войната, но конфликтът се разрешава спокойно, но след него е известно какво може и какво – не“, обясни доц. Вацев.

Той е категоричен, че Балканите сa най-нервното място в Европа и че грешките тук имат отзвук навсякъде.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *