• ср. апр. 17th, 2024

Доц. Стойчо Стойчев: Истинската опозиция на ГЕРБ се казва Румен Радев

Bychaspic

апр. 13, 2021

„Президентът се формира като алтернативен център на властта на Бойко Борисов. Реално истинската опозиция на Борисов се казва Румен Радев. Какво ще направи той, е ключово и за неговата бъдеща политическа кариера.“ Това коментира политологът Стойчо Стойчев пред радио София по повод хипотезата на кого президентът ще връчи третия мандат за съставяне на правителство, ако първите два опита – на ГЕРБ и „Има такъв народ“, не успеят.

Най-вероятният сценарий след започване на работата на 45-ото Народно събрание е да бъде съставено правителство на малцинството, независимо коя политическа сила ще се нагърби с това. Едва ли ще има кабинет на ГЕРБ, защото всички останали декларираха готовност да не го подкрепят, смята Стойчев.

Според него ГЕРБ ще демонстрира решимост да поеме изпълнителната власт, но няма да ѝ разрешат другите парламентарни партии.

„Заявената подкрепа за „Има такъв народ“ от страна на големи партии е белег на тяхното бягство от отговорност. Защото те не са в парламента, за да подкрепят, а да реализират свои намерения“, допълни Стойчев. „Това е като подписване на бял лист. Предстоят тежки времена и всички искат друг да е отговорен за евентуален ръст на безработицата и в цените, спад в доходите и т.н.“

При тези непримирими политически лагери политиката на Слави Трифонов за странене, по-малко шум – вероятно е печеливша стратегия. Нищо чудно това да е с цел повишаване на аудиторията на неговата телевизия, смята Стойчев.

За мълчанието има и друго обяснение – че в партията не са очаквали толкова гласове и доверие на изборите, че процентите все пак ги правят зависими от чужда подкрепа в парламента.

Изолацията на Трифонов (заради карантина) води до абсурда при обявена чужда подкрепа на ИТН, той самият да не е заявил подкрепа на евентуалното си правителство, отбеляза още политологът.

„Досега – от 1990 г. насам, винаги се е съставяло правителство, независимо от сложността на преговорите. Ако не от първия мандат, то от третия. Ако Трифонов реализира от втория – ще е прецедент у нас след 10 ноември. Склонен съм да вярвам, че накрая президентът ще сформира някаква работеща формула на властта. Но интересно е символно той на кого ще даде третия мандат. Президентът се формира като алтернативен център на властта на Бойко Борисов. Реално истинската опозиция на Борисов се казва Румен Радев. Какво ще направи той, е ключово и за неговата бъдеща политическа кариера,“ коментира политологът.

По думите на доц. Стойчев, по-малко вероятно е да се връчи третия мандат на БСП и по-логично – на „Демократична България“ или Мая Манолова.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *