• ср. май 29th, 2024

Дубай е най-добрата дестинация за дигитални номади в света

Bychaspic

авг. 16, 2023

Той детронира Лисабон от първото място в класация на консултантската компания Savills

Снимка: Bloomberg LP

Снимка: Bloomberg LP

За вълната от ръководители, които се превръщат в дигитални номади след пандемията, няма по-добро място за живеене от Дубай.

Това показва изследване на консултантската компания Savills, която класира 20 първокласни жилищни пазара според привлекателността им за дългосрочно работещите от разстояние служители. Бързо растящият финтех сектор и финансовите услуги в Дубай привличат множество високопоставени служители с хибриден режим на работа, много от които бяха повлияни от съкращаването на над 200 хил. работни места в технологичната индустрия тази година, пише Bloomberg.

„Много хора бяха засегнати от съкращения в глобални технологични компании. Те използват града като база, за да подкрепят тези процъфтяващи сектори“, коментира Свапнил Пилай, анализатор на Близкия изток в Savills.

Дубай оглавява класация за дигитални номади. Графика: Bloomberg LP Дубай оглавява класация за дигитални номади. Графика: Bloomberg LP

Хибридна ера

Преходът към хибридна работа след пандемията накара много ръководители да намерят ново убежище другаде в света, често в топли крайбрежни градове с лесен достъп до летища. Служителите все още ходят в офиса средно 1,75 дни в седмицата, показва отделно изследване в 22 страни на консултантската компания AWA, която установила, че 37% от работодателите планират да намалят офис площите си в резултат на тенденцията.

В същото време докато цените на наемите в горещите точки за дигитални номади растат, достъпността на първокласните имоти за наемане се превръща в изключително важен фактор при вземане на решение коя да е следващата спирка. Лисабон, който оглави класацията миналата година, се свлича до петото място заради рязкото покачване на наемите в града.

Малага, която е нов град в класацията след откриването на офис на Google там по-рано тази година, е на второ място, като отстъпва само на Дубай.

Веднага след Малага се нарежда Маями, който заема третото място в индекса. Комбинацията от ниски данъци, понижаване на цените на наемите и популярни плажове превръщат града във Флорида в желана дестинация за купувачи, които се преместват от финансови центрове като Ню Йорк и Чикаго. Но заради незадоволено търсене хората, които се установяват в Маями със семействата си, са изправени пред ожесточена конкуренция за висококачествено образование за децата си.

„Тази заможна група купувачи тласка търсенето на луксозни имоти до най-високите им нива и превръща търсенето на частни училища в предизвикателство“, коментира Сирил Биджауи, брокер на недвижими имоти в Corcoran Group, базирана в Маями бийч.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *