• пн. окт. 18th, 2021

Държавата поема нов дълг за 500 млн. лв.

Bychaspic

окт. 4, 2021

Дълг за половин милиард лева ще поеме страната ни под формата на държавни ценни книжа, става ясно от съобщение на сайта на БНБ. За пореден път страната ни предлага емисията от 5-годишни книжа на вътрешния пазар (книжа с падеж на 24.02.2026 г.).

Досега емисията от 5-годишни книжа е преотваряна три пъти тази година, като при всичките аукциони бе постигната отрицателна доходност, което е изключително изгодно за държавата. Обемът от половин милиард лева е най-големият, предлаган за тази година, като лихвата и този път е нулева.

Ако бъдат одобрени поръчки в предложения обем на емисията, новопоетият дълг от началото на годината ще нарасне до 1,8 млрд. лева. Досега освен чрез 5-годишни облигации страната ни се е финансирала и чрез облигации за 10 години и половина, но те са при положителна доходност.

От началото на годината най-сериозен интерес към държавните ценни книжа на вътрешния пазар има от страна на банките. Лимитът на нов дълг за годината е 4,5 милиарда лева според записаното в бюджета, като няма специален текст дали новопоетите задължения трябва да бъдат поемани от вътрешен или външен пазар и в каква пропорция.

Източник БНР

Източник: https://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.