• пн. апр. 22nd, 2024

Държавният департамент: Безразсъдните и агресивни действия на Русия ще имат последствия

Bychaspic

апр. 13, 2021

Държавният департамент на САЩ обвинява Русия за ескалацията на напрежението в Украйна и заплашва Москва с последствия.

Както заяви изпълняващият длъжността помощник-държавен секретар за Европа и Евразия Филип Рийкър, цитиран от ТАСС, Вашингтон се опитва да разсее напрежението. Рийкър организира специален телефонен брифинг за журналистите по повод визитата на държавния секретар Антъни Блинкен в Брюксел от 13 до 15 април.

„ Това е възможност да обсъдим темата целенасочено“, каза Рийкър за ситуацията около Украйна. „И отново, това бе казано и от държавния секретар, и от президента [на САЩ Джо Байдън]: ако Русия действа безразсъдно или агресивно, ще има последствия, [такива действия] ще имат цена“, каза и.д. помощник на ръководителя на американското външно министерство.

„Ние (властите на САЩ) в момента се фокусираме върху дискусиите и срещите със съюзници и други, които са еднакво загрижени. И използваме инструменти като ОССЕ (Организация за сигурност и сътрудничество в Европа) във Виена защото сме обезпокоени и за да постигнем деескалация – по отношение не само на военната заплаха, но и в дезинформацията, използваната риторика“, добави Рийкър.

През последните дни западните държави многократно изразиха загриженост относно изявленията на украинските военни за струпването на руски сили по границата с Украйна. Както по-рано отбеляза прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, движението на руските войски през територията на собствената им страна не бива да притеснява другите държави.

Песков подчерта, че тези движения на войските по никакъв начин не застрашават други държави. Той също така посочи, че случващото се в Донбас е вътрешен украински конфликт, в който руските войски никога не са участвали.

Ситуацията в Донбас се усложни в края на февруари и оттогава почти всеки ден се регистрират нарушения на примирието, включително с използване на миномети и гранатомети. Страните се обвиняват взаимно за влошаването на ситуацията.

Източник: Агенция „Фокус“

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *