• пн. окт. 2nd, 2023

Държавният секретар на САЩ и външните министри на Германия и Франция обсъдиха ситуацията в Донбас

Bychaspic

апр. 10, 2021

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е обсъдил в хода на два отделни телефонни разговора с колегите си от Германия и Франция Хайко Маас и Жан-Ив льо Дриан ситуацията в Донбас, съобщи говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, цитиран от Reuters.

Високопоставените дипломати са единни, че движението на руските войски по източната граница на Украйна засилват опасенията от нахлуване на армията на Москва на територията на Украйна.

Антъни Блинкен проведе отделен разговор с френския външен министър, по време на който дипломатите обсъдиха необходимостта да се спре „опасната и безотговорна руска реторика, натрупването на военна мощ в окупирания Крим и по границите на Украйна“.

Маас и Блинкен подчертаха важността на подкрепата за Украйна срещу „едностранните руски провокации“, както и за прекратяване на руската „военна мощ“ и „подстрекателска реторика“.

По-рано на 9 април официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова обяви, че украинските медии разнасят „историята“ за митичната руска заплаха и плановете на Москва да „атакува Украйна“. Захарова подчерта, че в много отношения този процес на информационно нагнетяване се стимулира по заповед на западните куратори на Киев.

На 8 април руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел проведоха телефонен разговор, по време на който обсъдиха конфликта в Донбас.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *