• вт. май 17th, 2022

Дядо Гавриил за Охридската архиепископия: Това е посегателство срещу църковната ни история

Bychaspic

май 10, 2022

Вселенският патриарх Вартоломей призна Македонската православна църква, но не и името ѝ.

Според решението в православния свят вече има канонично съществуваща организация със седалище в Охрид, предава бТВ.

Това решение е в противоречие с устава на Българската православна църква, която е наследница и на Охридската архиепископия.

Името не съдържа думите „Македония“ и „македонски“. Охридска архиепископия се отнася само за границите на държавата Северна Македония.

Преди 4 години непризнатата от Сръбската православна църква македонска църква официално поиска Вселенската патриаршия да вдигне схизмата, като се обърна за съдействие и към нашите митрополити.

„По един или друг начин ние можем да кажем, че нашата църква е съдействала, доколкото е било възможно, без да се задълбочават споровете, така че този път е извървян“, коментира доц. Костадин Нушев.

Според решението след неопределен срок от време до статут на автокефалност може да са стигне след диалог с останалите православни църкви, включително и българската.

В тази ситуация църквата в РСМ би могла да се осмели вече официално да дава свещено миро на македонците и още на 24 май да има общо канонично богослужение или да изчака реакцията на сръбската православа църква

Македонският премиер Димитър Ковачевски определи решението на Вселенския патриарх като „историческо признание за вековното съществуване на Македонската православна църква, наследник на древното Охридско архиепископство“.

„Може би те считат, че са правоприемници на Охридската архиепископия, а не Българската православна църква, както е исторически. Това е посягане върху нашата църковна история“, казва ловчанският митрополит Гавриил.

В устава на БПЦ е записано, че тя единна и неделима и е правоприемник на Преславската патриаршия, Охридската архиепископия, Търновската патриаршия и Българската екзархия.

А катедралният храм на Охридската патриаршия е базиликата „Света София“ в Охрид, построена през IX век от българския цар Борис-Михаил Покръстител.

Смесената историческа комисия все още не е взела решение за статута на македонската църква.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.