• ср. апр. 17th, 2024

Д-р Борислав Цеков: Третият мандат за правителство стимулира търсенето на обединителни фигури

Bychaspic

апр. 7, 2021

До един месец държавния глава е длъжен да свика парламента. След това начело с първата политическа сила държавния глава е длъжен да започне процедурата по връчване на проучвателни мандати. Това обясни д-р Борислав Цеков в „Денят започва“ по БНТ.
Гост в студиото бе и доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

Според д-р Цеков трябва да се възстанови парламентаризма: „Няма задължение да се гласува кандидата на най-голяма партия. Това ще бъде първият тест за сглобяване на някакво мнозинство. Ключовото понятие е коалиционна култура“. По думите му резултатите по изборите показват, че никой не получава доверието на избирателя да управлява сам.

„Време е да се изпълни със съдържание понятието, че правителството управлява на базата на програма. Трябва на базата на открита промяна да се пристъпи към избор на правителство. Партиите трябва да започнат да търсят 5 или 10 минимални теми, по които да имат съгласие.“, заяви доц. Киселова.

За да има предсрочни избори, трябва проучвателните мандати, дадени от президента, да не успеят да се реализират: „Даването на третия мандат стимулира да бъдат търсени по-обединителни фигури“, каза д-р Цеков.

Доц. Киселова изрази мнение, че настоящото правителство има интерес да бъдат бавени преговорите и връчването на проучвателните мандати. Според нея колкото по-малко интервюта дават избраните за народни представители, толкова по-голям шанс има да се състави правителство, защото не поставят разделителни линии.

Д-р Борислав Цеков каза, че е грешка ограничаването на достъпа на журналистите до пленарната зала: „Това е част от нашата традиция. Не е така в американския сенат“.

Очаквайте подробности

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *