• чт. ян. 20th, 2022

Д-р Симидчиев: Депутатите от „Възраждане“ не носят маски, но в групата им има заразен с ковид

Bychaspic

ян. 9, 2022

Зеленият сертификат се превърна в политическа тема и се сатанизира. Този документ установява нивото на риск у хората.

Това заяви пред БНТ пулмологът и депутат от „Демократична България“ д-р Александър Семидчиев.

Да, ваксините не са 100%, но намаляват трансмисията с 60%. Два пъти по-малък е шансът ваксинирани да се заразят, каза още експертът и допълни: Можем да предотвратим заразата, а ние не го правим.

Някои от колегите умишлено не носят маски, същите тези бяха и против сертификатите, а сега са със заразен в парламентарната група, коментира д-р Симидчиев по повод на „Възраждане“.

Припомняме, че от ПГ на „Възраждане“ организират протест срещу зелените сертификати, а лидерът Костадин Костадинов дори намекна за щурм на парламента.

Депутатите постоянно общуват, на има и други 600 журналисти и администрация. Трябва да управляваме риска, за да може да работи НС, съобщи още той.

„И в момента няма механизъм, по който депутатите да бъдат спрени и да не бъдат пускани в парламента. Въпросът със зеления сертификат е морален. Много от тези, които са срещу него, ходят без маски в Народното събрание. Ако вирусът влезе в парламента, ще се блокира работата на законодателната власт“, каза още д-р Симидчиев.

Още няма данни как се развива Омикрон у нас. Според пулмолога може да има носители и на последните два варианта на КОВИД – Омикрон и Делта, а те са заради „поведение“ на хората. Омикрон са 16 пъти по-заразен

В България леталитета от коронавируса е над 4%. Повече от данните по света, заяви д-р Симидчиев.
И даде пример за управлението на риска и зелените сертификати: Хората с книжка правят по-малко катастрофи, от тези без. Д-р Александър Семидчиев не смята, че можем да достигнем 70% ваксинирани.

 Той допълни, че не може да се каже по-леко или не минава Омикрон у нас, а данните, които имаме са от държави като Израел и ЮАР, където здравната система е на много по-високо ниво.

Според него петата ковид вълна е започнала още преди да е затихнала четвъртата. По думите му решението да не се въвежда задължително ваксиниране е правилно, но допълни, че трябва да се направи кампания за ваксинацията.

Д-р Александър Симидчиев заяви, че към него не е имало покана за здравен министър, но допълни, че се е „застраховал“ и е казал предварително, че неговата работа е по-полезна в парламента.

Той каза още, че проф. Асена Сербезова е много добър специалист, който умее да слуша. 

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.