• ср. юни 19th, 2024

Европейският борд за системен риск предупреди за натиск върху пазара от бизнес имотите

Bychaspic

ян. 30, 2023

Бордът препоръча на властите на национално и на европейски ниво да следят за рисковете и да въведат нови изисквания към банките

Снимка: Bloomberg LP

Снимка: Bloomberg LP

Европейският борд за системен риск (ЕБСР) предупреди, че натискът върху пазара от потенциално рязко забавяне на сектора на бизнес имотите в Европа може да се превърне в системен риск за банките, който може да доведе до по-високи капиталови нужди, предава Ройтерс.

Надзорници отдавна предупреждават, че имотният пазар в съюза е в повратна точка след дългия бум, а бизнес имотите са особено уязвими, тъй като цикличното забавяне е задълбочено от промени в навиците за използване на офиса след пандемията.

Бордът отправи нови препоръки към властите на национално и европейско ниво да наблюдават рисковете и да изискват от банките да оценяват надлежно косвените щети и в същото време да заделят надлежните провизии.

„В момента секторът е уязвим от циклични рискове, свързани с ускорената инфлация, затягането на условията за финансиране, ограничаващи възможностите за рефинансиране на съществуващ дълг и теглене на нови заеми, и подчертаното влошаване на перспективите за растеж“, отбеляза ЕБСР в комюнике.

Свързаните с климата икономически политики като промени в стандартите за строителство, преход към електронна търговия и нараснало търсене на гъвкавост при наемането на офис площи се прибавят към натиска, пише още бордът, ръководен от председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард.

Препоръките са отправени, след като ЕБСР вече изпрати през септември предупреждение за растящи рискове от спиране на плащания в сектора на бизнес имотите.

Надзорният орган е притеснен, че рязко забавяне на сектора може да има системно въздействие върху финансовата система и по-широката икономика, като ограничи възможностите на банките за кредитиране.

Кредитирането за сектора става при високи съотношения между дълг и собствен капитал, като те може да нараснат още повече, ако оценките на имотите се повишат. Тогава това ще доведе до по-високи провизии и капиталови изисквания, ограничавайки възможностите на банките да отпускат заеми, пише ЕБСР.

Допълнителна тревога е свързана с ликвидни проблеми при инвестиционните фондове за недвижими имоти с отворен край, отбелязва бордът.

Затова средствата трябва да отговарят по-добре на условията за погасяване и на ликвидността на основни активи и трябва да оценяват рисковете от проблеми с ликвидността и задълженията, допълва той.  

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *