• ср. ян. 19th, 2022

Еврото стана на 20 години

Bychaspic

ян. 1, 2022

На 1 януари 2002 година гражданите на 12 държави от Европейския съюз държаха за първи път в ръцете си евробанкноти и монети. Днес еврото е паричната единица на над 340 милиона души в 19 държави членки на ЕС.

Еврото е втората най-сигурна валута в света след долара. Използва се при почти 40% от трансграничните плащания и при повече от половината от износа на ЕС.

Еврото е неизменна част от ежедневието на европейците, но началото е свързано със страхове, главно за повишение на цените. Хората смятат, че намалява покупателната им способност, макар статистиката да сочи друго – единната валута позволява да се стабилизира инфлацията.

Някои по-евтини продукти поскъпват заради закръглянето на цените на дребно. Други, чиято цена е по-висока, поевтиняват. Например средната цена на френската багета е 4,30 франка (или 0,66 евро) през 2001 година, а 20 години по-късно цената ѝ е 90 евроцента.

Тези 20 години не винаги са безоблачни – по-малко от десет години след въвеждането му, еврото е застигнато от тежка финансова криза, в центъра на която е Гърция. Но в крайна сметка именно еврото и общите усилия в ЕС спасяват южната ни съседка от дълговата криза.

„Нашата обща валута, еврото, гради мостове между европейците и отваря врати към света. Може би също си спомняте усещането, когато за първи поехме евробанкнотите в ръцете си. От една страна видях мост, а от друга – врата. Мост и врата. И двете са символ на Европа, символ на нашия Съюз“, заяви Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

Източник БНТ

Източник: https://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.