• ср. май 29th, 2024

Евтини домове в Европа – американци купуват жилища във Франция

Bychaspic

юли 28, 2022
Евтини домове в Европа - американци купуват жилища във Франция

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Американски купувачи търсят жилища във Франция, мотивирани от силния долар и спестени пари, пише Bloomberg.

Търсенето на френски имоти от базирани в САЩ купувачи е нараснало с 37% в първите пет месеца на 2022 г. спрямо същия период на миналата година, сочат данни на консултантската компания Knight Frank, като Париж, Прованс, Френската ривиера и Югозападна Франция са сред най-търсените области.

Фактори, които допринасят за растящия интерес на американците, са благоприятният обменен курс долар-евро, натрупаните спестявания по време на пандемията и завръщането на пътуванията след две години на затворени граници, отбелязва Knight Frank в новия си доклад за първокласните имоти във Франция.

Само по-слабото евро означава, че за американците е с 16% по-евтино да купуват имот в Европа спрямо година по-рано.

Освен към Франция много хора се насочват и към области като Майорка в Испания и Сардиния в Италия за бъдещите си домове, отбелязва консултантската компания.

„В миналото американският интерес беше съсредоточен върху градове, предлагащи култура и свързаност, от Рим до Париж и от Барселона до Флоренция, но сега виждаме, че американските купувачи се насочват към традиционни слънчеви райони, което е отклонение от нормата“, коментира Марк Харви, ръководител на международния отдел на Knight Frank.

Още по темата

Цените на жилищата в САЩ нараснаха до рекордни върхове по време на пандемията, което затруднява много американци да намерят достъпни имоти. В същото време цените на първокласните имоти във Франция отбелязаха по-скромни ръстове от 6% през 2021 г. и още 3% през първото полугодие на 2022 г.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *