• ср. юни 19th, 2024

Един от най-скъпите жилищни пазари в света заделя 3,3 млрд. долара за смекчаване на кризата

Bychaspic

ян. 31, 2023

Целта на програмата в Хонконг е да намали времето за чакане за общинско жилище

Снимка: Bloomberg LP

Снимка: Bloomberg LP

Хонконг планира да похарчи около 26 млрд. хонконгски долара (3,3 млрд. щатски долара) за апартаменти временно настаняване, за да помогне за намаляването на времето за чакане за общинско жилище на един от най-скъпите жилищни пазари в света, предава Bloomberg.

Правителството е избрало осем терена за строителството на около 30 хил. броя т. нар. леки общински жилища в идните пет години, съобщи секретарят за жилищната политика Уини Хо. Проектите ще включват модулно строителство, при което жилищата се изграждат на друго място преди да бъдат сглобени на терен, за ускоряване на процеса. Площта на жилищата ще бъде между 13 кв. м и 31 кв. м, малко под традиционните общински домове. Демонстрационно леко общинско жилище в Хонконг. Снимка: Bloomberg LP Демонстрационно леко общинско жилище в Хонконг. Снимка: Bloomberg LP

„Това е много важен социален проект, стойността при леките общински жилища е, че дават на хората вариант да излязат от много лоши условия за живот, като в същото време продължат да чакат за общинско жилище под наем“, коментира Хо при представянето на демонстрационен апартамент в понеделник. Тя не уточни колко време ще траят проектите.

С инициативата Хонконг цели да намали периода за чакане за общинско жилища до 4,5 г. спрямо 6 г. в момента. Правителството е построило около 69 хил. традиционни общински апартамента под наем през петте години до 2022 г.

Хонконг има един от най-скъпите имотни пазари в света, където по-непривилегированите хора нямат възможност да си позволят достоен дом, това оставя жилищата под наем, осигурявани от правителството, най-добрия вариант за тях. Времето за чакане за общинско жилище нараства през последните години въпреки натиска от китайското правителство за осигуряване на достъпна жилищна среда за местните жители.

Ръководителят на Хонконг Джон Лой за първи път лансира идеята за леки общински жилища при първото си обръщение след встъпването си в длъжност миналата година като решение за предлагане на повече евтини домове, за да се отговори на огромното търсене.

Предложението предизвика притеснение за ефективността му от гледна точка на разходи заради временния му характер. Освен това не е ясно дали инициативата ще ускори процеса за кандидатите за общински жилища, тъй като строителството отнема до пет години, сочат данни на независимия институт Liber Research Community.

Правителството имаше сходна инициатива, наречена преходни жилища, която вземаше терени от частни строителни компании и поръчваше на неправителствени организации да оперират програмата.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *