• пн. окт. 18th, 2021

Езиковите центрове за новите мерки: Странен парадокс!

Bychaspic

окт. 14, 2021

Езиковите центрове у нас отново затварят врати. След обявените нови мерки от Асоциацията на езиковите центрове в България са изпратили писмо до здравното министерство.

„Намираме се в едни странен парадокс. Всички през последните месеци, включително и вчера на брифинга на здравния министър, посочиха, че образованието е най-важно, и че е последното, което ще бъде затворено. Получава се обратното. Във всяка една от новите заповеди на местните РЗИ-та затварянето на езиковите школи е в първата точка“, посочи членът на Управителния съвет на Асоциацията на езиковите центрове Владимир Христов пред Bulgaria ON AIR.

„При нас децата са по 2-3 часа на седмица. Това е нищожно време. Те толкова прекарват и в градския транспорт. При нас няма междучасия. Всички са с маски непрекъснато, по 10 деца са максимум. За сравнение, в метрото сигурно има 10 пъти повече събирания“, каза още Христов.

Събеседникът направи и сравнение, че в едно заведение има 10 маси с по 6-ма души, а в езиковите центрове има 10 деца на 10 отделни маси.

„Разтревожени сме от пандемията и искаме да направим нещо. Нашето предложение е да бъдат оставени присъствено децата до 4 клас. За нас е удачно да бъдат оставени и тези, които изучават език с професионална цел – възрастните. Всички останали, от 5 до 12 клас, се ангажираме да ги обучаваме онлайн, докато нещата не се подобрят“, уточни Христов.

„Европейският съюз категоризира езиковото обучение като ключова компетенция. Тя е необходима за изучаването на всичко друго“, каза още той.

„Може би към 30% от училищата миналата година не издържаха, защото когато пратиш всички онлайн, включително и най-малките деца, много от родителите се отказват“, добави събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg 

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.